Patriarhul României a sfințit Catedrala Episcopală din Caransebeș

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat în această dimineață slujba de sfințire a Catedralei Episcopale din Caransebeș cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’.

Din soborul de ierarhi care l-au însoțit pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române fac parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Albei Iulia, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cuvântul de învățătură adresat credincioșilor după oficierea slujbei de sfințire, a explicat rolul și simbolistica trecerii prin Sfântul Altar a credincioșilor numai în ziua sfințirii: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am săvârșit slujba de sfințire a noii Catedrale din Caransebeș, cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Mare Prooroc Ilie Tezviteanul’. Așa cum este tradiția în Biserica noastră, numai în această zi, credincioșii pot să intre în Altar pe ușa dinspre miază-noapte și pot săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, zicând: ‘Așa cum Dumnezeu a înnoit această Biserică și a împodobit-o, să ne sfințească viața noastră, așa cum a fost sfințită Biserica aceasta care ne reprezintă’, întrucât arhitectura unei biserici este învelișul material al unei comunități în rugăciune, pentru că noi ne-am botezat în Moartea și Învierea lui Hristos și ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci în numele Preasfintei Treimi. Și Biserica este în formă de cruce. Deci prin Cruce a venit bucurie la toată lumea și prin Cruce noi, prin iubirea jertfelnică a lui Hristos intrăm în Împărăția Preasfintei Treimi. Vom intra în Sfântul Altar după ce se termină Sfânta Liturghie care va fi oficiată tot în această Catedrală nou sfințită, așa după cum prevede rânduiala Bisericii. Chiar dacă uneori se mai săvârșește Sfânta Liturghie afară, atunci când spațiul este prea mic în interiorul Bisericii, totuși în mod normal, Slujba Sfintei Liturghii se face pe Altarul nou sfințit. După Sfânta Liturghie, până la miezul nopții, credincioșii și credincioasele pot intra în Sfântul Altar. Această binecuvântare specială pentru ziua sfințirii bisericii, arată că atât bărbații cât și femeile sunt chemați la sfințenie și la mântuire. Sfântul Altar simbolizează Împărăția lui Dumnezeu, iar Sfintele Taine care se dăruiesc credincioșilor prin ușile împărătești simbolizează arvuna vieții veșnice din Împărăția Preasfintei Treimi. Noi cerem Mântuitorului Iisus Hristos, Capul Bisericii și Mântuitorul lumii să sfințească viața noastră așa cum s-a auzit la sfârșitul slujbei de Sfințire a bisericii când s-a cântat troparul Sfințirii bisericii: „Această Casă Tatăl a zidit-o. Această Casă Fiul a întărit-o. Această Casă Duhul Sfânt a înnoit-o”. De aceea, cu apa sfințită, pe care am folosit-o la Sfințirea bisericii plină de parfum, vă vom stropi și pe dumneavoastră la ieșire, pentru că deodată cu Sfințirea bisericii se sfințesc și sufletele celor care în stare de rugăciune participă la Sfințirea bisericii”, informează Radio TRINITAS.

Piatra de temelie a noii Catedrale episcopale din Caransebeș a fost așezată la 27 octombrie 1996 de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului, lucrările fiind finalizate anul acesta.

„Când am pus piatra de temelie am îmbrăcat veșmintele primului Episcop, Ioan Popasu și am spus: ‘Vreau să duc mai departe dorința înaintașilor mei și să ne ajute bunul Dumnezeu să o putem împlini’.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, după cum ne informează TRINITAS TV.

„Se poate pune întrebarea, la această sărbătoare a Episcopiei Caransebeșului: Catedrala Învierea Domnului din Caransebeș este o Catedrală mare sau o Catedrală mică? Este o Catedrală pe măsura jertfei înaintașilor și contemporanilor noștri. Este o Catedrală în care ne regăsim cu toții și în care astăzi am oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Comentarii Facebook


Știri recente