Patriarhul României a sfințit Biserica Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit pe 21 august 2011, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, din orașul Gura Humorului, județul Suceava, înconjurat fiind de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, format din Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți și diaconi și în prezența a mii de credincioși.

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit celor prezenți despre semnificațiile acestui moment deosebit din viața creștinilor din orașul sucevean Gura Humorului: „Binecuvântarea pe care o dăruiește sfințirea unei biserici este mare și sfântă, pentru că biserica de zid este învelișul arhitectural al Bisericii celei Vii a lui Hristos care înseamnă comunitatea bisericească euharistică îndrumată de păstorii ei duhovnicești. La sfârșitul slujbei de sfințire s-a spus: Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o, a sfințit-o și a sfințit sufletele noastre. Deci, deodată cu sfințirea bisericii se sfințesc și sufletele noastre ale celor care ne-am rugat în timpul slujbei de sfințire”.

Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu a dat citire actului de sfințire după cum a precizat Lucian Ducan, reporter Radio TRINITAS.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de soborul de ierarhi, de preoți și diaconi, a oficiat, pe o scenă special amenajată în fața bisericii, slujba Sfintei Liturghii. După citirea pericopei evanghelice, Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța rugăciunii și a postirii jertfelnice pentru întărirea credinței credincioșilor: „Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că atunci când avem puțină credință trebuie să o înmulțim și să o întărim prin rugăciune fierbinte și statornică și prin postire jertfelnică, pentru că atunci când ne aflăm în stare de rugăciune și de post suntem direct legați de Dumnezeu mai mult decât de orice lucru material din lumea aceasta. Prin rugăciune și prin postire jertfelnică, a nu mânca și a nu bea nimic în ziua respectivă, noi ne umplem de harul Duhului Sfânt”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai arătat că „evanghelia de astăzi ne arată multa bunătate, multa iubire milostivă a lui Hristos pentru oamenii care suferă” și „de aceea, Biserica a învățat din evanghelia de astăzi, precum și din alte citiri ale evangheliei, că trebuie să ajute pe cei bolnavi cu rugăciunea și cu fapta. Pe lângă slujbele și rugăciunile în general pentru cei bolnavi, Biserica, de-a lungul timpului, a înființat primele farmacii, primele bolnițe, primele spitale, ca să aline suferința celor bolnavi, învățând de la Hristos Capul Bisericii, să arate în lume iubirea milostivă, iertătoare și vindecătoare a lui Dumnezeu pentru oameni”, informează TRINITAS TV.

La final, primarul orașului, domnul Marius Ursăciuc, a acordat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetățean de Onoare al orașului Gura Humorului și, de asemenea, Preafericirea Sa a primit și Cheia orașului Gura Humorului, simbol oferit pentru prima dată în istoria acestei localități. Cu această ocazie, domnul primar Marius Ursăciuc a spus: „Consiliul local al orașului Gura Humorului s-a întrunit în ședință extraordinară și a conferit titlul de Cetățean de Onoare și, pentru prima oară în istoria orașului, conferă Cheia orașului Gura Humorului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru ampla misiune pe care o desfășoară în promovarea valorilor credinței, tradiției și culturii românești în lumea contemporană”.

Părintele Patriarh Daniel a mulțumit pentru distincțiile acordate și și-a exprimat speranța de a mai avea prilejul să participe la astfel de evenimente în orașul din nordul țării: „Mulțumesc Domnului primar, Consiliului local pentru această mare onoare. Cheia înseamnă aici o deschidere spre cooperare și ajutorare. Onoarea obligă întotdeauna, și anume, ne obligă să ne aducem aminte de acest oraș, să îl ajutăm după posibilități și să îl vizităm după posibilități”.

Patriarhul României i-a oferit la final părintelui paroh, în semn de prețuire pentru strădania de a ridica lăcașul de cult, Crucea Patriarhală. Totodată au fost oferite mai multe ordine și diplome celor care au sprijinit în mod deosebit lucrările de construire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.

Vizita Preafericirii Sale în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților mai cuprinde, mâine, 22 august, deplasări la Mănăstirile Sucevița și Moldovița.

Comentarii Facebook


Știri recente