Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură, în ziua sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, în Paraclisul Patriarhal

Credincioșii ortodocși sărbătoresc astăzi, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. În Paraclisul ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’ din Reședința patriarhală a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la finalul căreia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța sărbătorii de astăzi: „Această sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului este o sărbătoare de bucurie pentru că prin Maica Domnului se ridică Adam și Eva din blestemul care a venit asupra lor ca urmare a păcatului și se dăruiește binecuvântare. Taina Maicii Domnului, ca fiind persoana umană din care, prin lucrarea Duhului Sfânt, se întrupează Dumnezeu Fiul Cel Veșnic, Iisus Hristos, a fost profețită de proorocii Vechiului Testament. Taina Maicii Domnului a fost preînchipuită ca o pregătire a omenirii în vederea primirii Fiului lui Dumnezeu Cel Veșnic care se face om prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria, din umanitatea ei’, informează Radio TRINITAS.”

Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor și ca ‘Sfântă Măria Mică’, este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost rânduită de Biserică spre a fi prăznuită la data de 8 septembrie pentru că cifra opt este simbolul vieții veșnice, iar faptul că viața veșnică intră în istorie prin Maica Domnului, prin care se naște Hristos, Izvorul vieții veșnice, ne arată că Maica Domnului, prăznuită la începutul anului bisericesc, simbolizează începutul mântuirii neamului omenesc.

‘Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne arată, în mod deosebit, cât de mare este darul lui Dumnezeu atunci când dăruiește copii, care sunt, în primul rând, rodul credinței și al rugăciunilor părinților. Când nu se mai aștepta nimeni ca Ioachim și Ana să aibă copii, iată, prin lucrarea lui Dumnezeu, ca urmare a multelor și smeritelor rugăciuni unite cu lacrimile, postul și pocăința, acești părinți întristați primesc ca mare dar al credinței și rugăciunilor lor o fiică, pe Maica Domnului. Astfel, această sărbătoare ne face să avem speranță și să încurajăm pe toți părinții care nu au copii, dar doresc să aibă, să se roage cât mai mult, iar dacă nu li se răspunde prin naștere de prunci, pot înfia copii, ca ei să arate dragoste părintească față de ei’, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României a subliniat faptul că, deși trecem prin mari dificultăți de ordin material și financiar, nu trebuie să uităm că nașterea de prunci este un dar de la Dumnezeu și o binecuvântare, nu numai pentru părinți, ci și pentru întreaga țară.’Astăzi, în multe părți ale României, sunt mai multe decese decât nașteri de copii. Populația îmbătrânește, iar Biserica dorește să sprijine familiile cu copii mulți și îi încurajează pe tineri să întemeieze o familie, luând exemplul familiilor care au copii mulți, dar sunt ajutate de Dumnezeu să-i crească, pentru ca ei să fie o bucurie atât pentru familie, cât și pentru Biserică și societate. A sosit timpul ca acest dar al nașterii de prunci să fie mai mult subliniat pentru că, atunci când se nasc prunci, ei nu se nasc numai pentru patria pământească, ci și pentru Împărăția cerurilor. Dacă nu se nasc copii pe pământ, nu vor mai fi oameni sfinți nici în Împărăția cerurilor, căci numai cei care s-au născut pe pământ, s-au botezat în Hristos și au trăit o viață creștină pot deveni sfinți în Împărăția lui Dumnezeu și se pot bucura de o fericire veșnică în lumina și iubirea Preasfintei Treimi’, a mai spus Preafericirea Sa după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Patriarhul României a urat celor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria ani mulți cu sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu în păstrarea credinței ortodoxe și cultivarea virtuților vieții creștine.

Comentarii Facebook


Știri recente