Patriarhul României a resfințit Catedrala episcopală din Giurgiu

La invitația Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoțit de o delegație de ierarhi, preoți și diaconi, a săvârșit ieri slujba de resfințire a Catedralei episcopale din Giurgiu.

Manifestările religios-culturale au debutat cu procesiunea ierarhilor, a soborului de preoți și diaconi, precum și a credincioșilor, de la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului până la Catedrala episcopală cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinat de oficialitățile orașului și de numeroși credincioși.

Procesiunea a fost urmată de slujba de resfințire a Catedralei episcopale, săvârșită de PF Părinte Patriarh Daniel. Cu acest prilej, sfântul lăcaș a primit al doilea hram, ‘Sf. M. Mc. Gheorghe’, ale cărui cinstite moaște au fost aduse de la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din Chiavari, Italia, informează ‘Ziarul Lumina’.

După săvârșirea slujbei de resfințire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor din 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR, împreună cu IPS Neofit, Mitropolit de Ruse, Bulgaria. Patriarhul României a subliniat faptul că resfințirea Catedralei episcopale din Giurgiu are o legătură deosebită cu moaștele sfinților martiri sau mucenici, deoarece atunci când se sfințește sau se resfințește o biserică ortodoxă sunt purtate în procesiune moaște de mucenici care mai apoi se pun în piciorul Sfintei Mese.

Unul dintre cei mai cinstiți sfinți în România

În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a tâlcuit sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice citite, evocând chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, subliniind cinstirea pe care i-o acordă Biserica: ‘Sfântul Gheorghe, de origine din Capadocia, reprezintă militarul creștin care preferă să fie militar al lui Hristos, în loc să fie ostaș al unui împărat păgân. Sfântul Gheorghe este foarte popular în lumea ortodoxă, dar și în creștinătatea occidentală. La noi în țară, Sfântul Gheorghe se bucură de o cinstire deosebită și acest lucru se vede atât în numărul mare de persoane care îi poartă numele, cât și în faptul că unele orașe din țara noastră îi poartă numele, cum ar fi Sfântu Gheorghe în Transilvania sau Giurgiu, unde ne aflăm acum. Sfântul Gheorghe a fost și ocrotitorul armatei Sfântului Ștefan cel Mare, de aceea, pe steagurile de luptă ale slăvitului voievod al Moldovei se afla pictată sau cusută icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. El este și astăzi ocrotitorul forțelor terestre ale Armatei Române, este iubit de popor și chemat des în rugăciuni atunci când credincioșii se luptă cu ispitele, cu încercările, cu necazurile sau cu bolile.’

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României, înconjurat de soborul ierarhilor și slujitorilor, a sfințit și inaugurat reședința episcopală din Giurgiu.

În cadrul vizitei canonice în Eparhia Giurgiului, Preafericirea Sa a inaugurat Așezământul Social ‘Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil’ din localitatea Slobozia, în cadrul căreia funcționează un centru de recuperare pentru mame și copii, victime ale violenței în familie. Ieri, Patriarhul nostru a vizitat și Seminarul Teologic ‘Teoctist Patriarhul’ din municipiul Giurgiu, unde a fost întâmpinat de corpul profesoral și de elevi.

Manifestările religios-culturale dedicate Sf. M. Mc. Gheorghe s-au încheiat cu inaugurarea Străzii Episcopiei, pe care se află sediul administrativ al Eparhiei Giurgiului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat și Muzeul Eparhial și Centrul pentru Copii și Tineret ‘Sf. Ioan Valahul’ din Giurgiu. În incinta sediului administrativ al Episcopiei Giurgiului s-a lansat ieri cartea ‘Teologie și Filosofie’, a lui Nichifor Crainic, editată de Centrul Cultural care poartă numele marelui scriitor și gânditor originar din județul Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente