Patriarhul României a resfințit biserica Mănăstirii Stavropoleos

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a resfințit în această dimineață biserica Mănăstirii Stavropoleos din București. Biserica mănăstirii a fost sfințită ultima dată în anul 1940.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre unitatea Persoanelor Sfintei Treimi: Dumnezeu – Tatăl, Dumnezeu – Fiul și Duhul Sfânt: „Persoanele Sfintei Treimi nu sunt despărțite, ci doar distincte. Nu este vorba de trei dumnezei, ci de unul singur care trăiește într-o comuniune eternă, nu într-o singurătate eternă. Tatăl naște pe Fiul și purcede pe Duhul Sfânt, iar Fiul și Duhul Sfânt răspund Tatălui cu iubire. Prin aceasta Sfânta Treime este o comuniune veșnică de Persoane distincte, dar nedespărțite. Persoanele Sfintei Treimi nu stau una lângă alta, ci locuiesc una în cealaltă. Ele se conțin reciproc și se dăruiesc reciproc. Tatăl este întreg prezent în Fiul și în Duhul Sfânt, iar Fiul este prezent întreg în Tatăl și Duhul Sfânt este prezent în Tatăl. Nu există relație de exterioritate în Sfânta Treime, ci de interioritate reciprocă”.

Preafericirea Sa a mai arătat că unitatea Persoanelor Sfintei Treimi trebuie să se regăsească în viața fiecărui creștin: „Considerăm că în Taina Sfintei Treimi se vede legătura care se poate stabili între Biserică, între slujbele noastre din Biserică în care preamărim pe Sfânta Treime și viața noastră cotidiană. Cu cât adunăm mai multă iubire a Sfintei Treimi prin rugăciune, prin Sfintele Taine, cu atât putem în lume să mărturisim că adevărata viață nu e însigurarea, nici nivelarea colectivistă, nici individualismul extrem, ci comuniunea persoanelor libere și în același timp unite prin iubire, solidaritate și ajutorare”.

Patriarhul României a oferit distincții, după Sfânta Liturghie, tuturor celor care au contribuit la restaurarea așezământului.

Mănăstirea Stavropoleos se află situată pe strada cu același nume din centrul istoric al Capitalei și îi are ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, pe Sfântul Iustin, Martirul si Filosoful, Sfântul Ierarh Atanasie și Sfântul Mucenic Haralambie. Ea datează din anul 1724, iar în ultimii 21 de ani a fost restaurată. Mănăstirea are o bibliotecă de aproximativ 11.000 volume, dintre care 500 sunt manuscrise și exemplare de carte veche.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…