Patriarhul României a resfințit biserica Mănăstirii Snagov

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat miercuri, 26 septembrie 2012, slujba de resfințire a celui mai vechi așezământ monahal din Arhiepiscopia Bucureștilor, biserica Mănăstirii Snagov – ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab.

La slujba de târnosire, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat mai mulți ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a elogiat personalitatea Sfântului Neagoe Basarab, arătând că era un om foarte evlavios și „se vede că evlavia lui nu a rămas o evlavie fără fapte bune. La evlavia lui profundă a adăugat foarte multe milostenii. El este chipul domnitorului român foarte generos. În vremea aceea, dărnicia lui nu era una spre laudă, ci era o necesitate pentru a apăra Ortodoxia. El, ca și domnitorii Moldovei, avea conștiința că urmează împăraților bizantini în datoria lor spirituală de a ajuta Biserica din țara lor, dar și Ortodoxia întreagă”.

În continuare, Preafericirea Sa a evidențiat importanța istorică a Mănăstirii Snagov: „În această mănăstire a fost tipărită prima carte cu litere latine și tot aici, în anul 1701, Antim Ivireanul a tipărit prima carte din lume, în limba arabă, cu o tipografie făcută de el din lemn și care există și astăzi într-o mănăstire din Liban. Atât de importantă este această insulă și mănăstire încât nici nu de dăm seama. Din cauza ignoranței nu știm câtă istorie a fost concentrată aici”.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat dorința de a fi construit un muzeu în apropierea bisericii Mănăstirii Snagov: „Dorim ca în viitorul apropiat să construim aici, la o anumită distanță de biserică, un muzeu. Este prea importantă această mănăstire ca să nu aibă un muzeu în care să fie prezentată istoria ei, de la începuturile cunoscute până acum și până astăzi, și în mod special în care să fie prezentată viața Sfântului ctitor Voievod Neagoe Basarab și viața Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, cel mai mare mitropolit al Țării Românești. Deci, este nevoie de un muzeu de cinstire a istoriei mănăstirii și a acestor doi mari ctitori, Neagoe Basarab și Antim Ivireanul. În acest muzeu, la parter, va fi amenajat și un paraclis pentru a proteja pictura acestei biserici, iar aici să se slujească mai rar pentru a nu se afuma pictura, folosind, mai ales iarna, noul paraclis din clădirea muzeului. Alături de paraclis dorim să avem o sală pentru primirea pelerinilor, să oferim pelerinilor săraci mâncare caldă, ca să vină aici să vadă că noi, după posibilitățile pe care le avem astăzi, continuăm nu numai evlavia celor doi sfinți ctitori, ci și milostenia”.

În cadrul slujbei, părintele stareț Varahiil Bănățeanu a fost hirotesit protosinghel de către Preafericitul Părinte Daniel.

La finalul slujbei, ierarhii prezenți au primit din partea Patriarhului României câte o icoană cu chipul Sfântului Voievod Neagoe Basarab și câte o medalie care marchează 500 de ani de la întronizarea Sfântului Neagoe Basarab ca domnitor al Țării Românești. Persoanele care au ajutat la restaurarea bisericii Mănăstirii Snagov au primit Diplome de vrednicie.

Pentru biserica Mănăstirii Snagov, Preafericirea Sa a dăruit o Cruce de binecuvântare și mai multe cărți spre folos duhovnicesc. La rândul său, Părintele Varahiil Bănățeanu, starețul mănăstirii, a oferit Părintelui Patriarh Daniel o icoană cu chipul Sfântului Voievod Neagoe Basarab.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Snagov datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea, din timpul domnitorilor Țării Românești, Dan I (1383-1386) și Mircea cel Bătrân (1386-1394 și 1397-1418). În anul 2008, Mănăstirea Snagov a serbat 600 de ani de existență documentară (1408-2008). Tot în anul 2008, pe lângă hramul istoric, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, așezământul monahal a mai primit încă două hramuri, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, sărbătorit la 26 septembrie, și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, de pe 27 septembrie, cel care a fost starețul mănăstirii în anii 1694-1705.

Comentarii Facebook


Știri recente