Patriarhul României a primit vizita unui grup de pelerini norvegieni

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a primit astăzi, 18 octombrie 2012, vizita unui grup de pelerini norvegieni, specialiști în conservare, restaurare și pelerinaj, de la Catedrala din Trondheim – Norvegia.

În cadrul vizitei, pelerinii au prezentat Preafericirii Sale impresiile de călătorie, după vizitarea mănăstirilor din țara noastră, și s-a mai discutat despre o potențială colaborare, informează Radio TRINITAS.

‘A fost foarte interesantă experiența noastră de aici ca să vedem cum sunt primiți pelerinii în România, și în același timp am fost foarte interesați să vedem cum se desfășoară restaurarea mănăstirilor, bisericilor și a altor monumente bisericești. Un moment deosebit a fost și felul în care oamenii au venit în pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva și au așteptat la rând ore în șir pentru a ajunge să cinstească pe Sfânta Parascheva. Totodată, am vizitat și Bucovina pentru a vedea bisericile care au frescă exterioară, să ne întâlnim cu călugării și maicile din mănăstirile de acolo și să ne bucurăm de întreaga atmosferă și de felul în care sunt organizate mănăstirile. Ne-am bucurat și de prezentările pe care maicile le-au făcut în aceste mănăstiri despre istoria și despre felul cum se desfășoară în această perioadă lucrările de restaurare a picturii’, a spus Doamna Berit Lanke, Directoarea Centrului Național de Pelerinaje din Norvegia.

La rândul Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit oaspeților și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Norvegia, în anul 2000, orașului Iași: ‘Dorim să vă mulțumim pentru prezența aici și în același timp să exprimăm recunoștință pentru tot ceea ce ați făcut în Moldova. În anul 2000 Trondheim și Iași au fost declarate orașe pentru pelerinaj internațional. Cu acea ocazie am descoperit și noi pe Sfântul Olav ca protector al orașului Trondheim, Nidaros de altă dată, vechea și frumoasa capitală a Norvegiei, și Sfânta Parascheva de la Iași. Deci, iată că sunt aproape sfinți contemporani, din secolul al XI-lea și ne-au adus împreună, în prietenie creștină, și ne-au descoperit dimensiunea existențială a pelerinajului. De asemenea, am avut bucuria să primim pe Majestățile lor, Regele și Regina Norvegiei, când la Pașcani, aproape de Mănăstirea Neamț, au inaugurat un centru de zi pentru bătrâni’.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit la final daruri întregii delegații.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…