Patriarhul României a prezidat Comisia pentru Statut și Reglementare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

La Reședința Patriarhală din București s-a desfășurat astăzi, 1 septembrie, lucrările Comisiei pentru Statut și Regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Radio TRINITAS. Principalele puncte de pe ordinea de zi sunt analizarea propunerilor de amendamente la Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

În deschiderea ședinței de lucru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat de ce este necesară revizuirea documentului: „Am considerat că este necesară pentru a aduce îmbunătățiri statutului, deși el este recent, dar schimbările care s-au produs în societate și experiența din ultimii ani, din punct de vedere pastoral-bisericesc, impun îmbunătățirea statutului, mai ales că el a fost redactat sub presiunea timpului pentru că în anul 2008 a trebuit să îl predăm pentru a putea fi confirmat de către Guvernul României și acceptat ca un statut care nu contrazice legislația română în vigoare”.

În cadrul ședinței de lucru a Comisiei vor fi analizate unele propuneri de amendamente la Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

„Sunt aspecte noi care vin și din hotărârile Sfântului Sinod care trebuie coroborate cu ceea ce există acum în statut sau statutul trebuie completat cu unele hotărâri ale Sinodului care s-au făcut pe baza practicii și pe baza nevoilor constatate fie în teritoriu, fie în viața Bisericii în general. E bine să se vadă și să se explice de ce anume pentru că nu toate eparhiile au aceeași problemă, dar rostul Sinodului este ca problema cuiva să devină problema tuturor și bucuria cuiva să devină bucuria tuturor. Deci, o consultare reciprocă și o preocupare reciprocă”, a mai declarat Patriarhul României, după cum ne informează TRINITAS TV.

Acest Statut va fi trimis în toate eparhiile pentru a fi analizat și pentru ca fiecare Sinod mitropolitan să facă amendamente și propuneri, în conformitate cu necesitățile actuale.

Comentarii Facebook


Știri recente

25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la…