Patriarhul României a prezentat, în Catedrala Patriarhală, vizitele canonice efectuate în luna septembrie

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit, la finalul Sfintei Liturghii oficiată astăzi, 26 septembrie, în Catedrala Patriarhală, despre vizitele canonice efectuate în luna septembrie, în diferite zone ale țării.

„În fiecare duminică a lunii septembrie am fost în vizite canonice în diferite părți ale țării”, a spus Preafericirea Sa: „În data de 5 septembrie am fost la Blaj unde am sfințit noua Catedrala ortodoxă. Orașul Blaj are acum aproape 75% din populație, ortodoxă. Deși, în mod tradițional era un oraș greco-catolic majoritatea credincioșilor noștri au rămas în dreapta credință. Este o catedrală frumoasă, mare. Acolo am văzut credința clerului și credincioșilor, dar și buna conviețuire cu greco-catolicii și cu alți creștini care se află într-un oraș mic, dar care s-a remarcat în istorie.

Apoi, Patriarhul României a prezentat pe scurt vizita canonică efectuată în Episcopia Caransebeșului unde a sfințit Catedrala episcopală din oraș: „De asemenea, în data de 12 septembrie am sfințit noua Catedrală „Învierea Domnului și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Această catedrală a fost proiectată de aceiași echipă care a proiectat și Catedrala din Arad pe care am sfințit-o în 2008, dar cu o turlă centrală mai zveltă decât cea din Arad. Este o catedrală cu demisol situată chiar în centrul orașului care face ca biserica să fie aproape de oameni și să fie un simbol, călăuză pentru ei pentru a dobândi viața cerească, veșnică”.

De asemenea Preafericirea Sa a vorbit și despre aniversarea a 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Oradiei: „În data de 19 septembrie am fost la Oradea și am participat la sărbătoarea legată de împlinirea a 90 de ani de la reînființarea Episcopiei Ortodoxe Române din Oradea. A fost o sărbătoare deosebită, unde am trăit bucuria comuniuni cu frații noștri ortodocși care sunt 60% din populația orașului Oradea care are aproape 200000 de locuitori, celelalte procente de 40% fiind credincioși de alte confesiuni. Deci mărturia ortodoxă în Oradea trebuie păstrată, intensificată și, sperăm ca în viitorul apropiat, și acolo să putem avea și o frecvență pentru Radio TRINITAS, să audă și credincioșii din acele părți slujbele zilnice și emisiunile postului de Radio al Patriarhiei Române. Am săvârșit Sfânta Liturghie la o mănăstire impresionantă, mănăstirea „Sfânta Cruce” de lângă Oradea. Aceasta este o mănăstire în care viețuiesc și se roagă 70 de maici. Așezământul monahal este condus de o maică vrednică, iar sora ei conduce o altă mănăstire în Oradea, Mănăstirea „Buna Vestire”. Această mănăstire este atât de mare ca număr de construcții făcute în ultimii 10-15 ani încât nu avem în Țara Românească o mănăstire atât de mare ca Mănăstirea Sfânta Cruce, astfel vedem cât de puternică este credința unor maici evlavioase, dar și cât de darnici sunt ortodocși din această parte a țării. Aici, maicile ajută zilnic aproape o sută de săraci, oameni vârstnici, bolnavi și singuri”.

„Deci, am văzut peste tot evlavie, măiestrie, multă muncă și dărnicie. În același timp am văzut o dorință a preoților și credincioșilor să afirme comuniunea românească, să păstreze tradițiile românești, să păstreze tradiția Bisericească și să țină legătura cu Patriarhia Română”, a mai spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente