În toate bisericile s-a citit astăzi, 14 august 2011, în Duminica a IX-a după Rusalii, fragmentul evanghelic despre minunea umblării pe mare și potolirea furtunii de Mântuitorul Iisus Hristos. În această Duminică, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Sfânta Maria Techirghiol, stavropighie patriarhală.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie, Patriarhul României a arătat, printre altele, că Mântuitorul Iisus Hristos, în mod voit, a săvârșit minunea umblării pe mare ca pe uscat, la straja a IV-a din noapte, adică în perioada dimineții, când întunericul urmează să fie biruit de lumină, ca să arate că El, Soarele Dreptății, biruiește întunericul păcatului și răutățile acestei lumi.
„Sfântul Petru ne reprezintă pe noi care adesea, deși credem în Dumnezeu, avem unele îndoieli”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române evidențiind importanța credinței în viața noastră pentru că Sfântul Apostol Petru a început să se scufunde în mare în momentul în care s-a îndoit.
„Vedem că Sfântul Petru, nu avea doar prudență, ci avea și credință că Iisus este stăpânul naturii și al stihiilor. Cât Petru se uita direct la Iisus mergea pe apă ca pe uscat, când însă, spune Evanghelia, văzând Petru vântul tare s-a temut și a început să se scufunde. Când nu s-a mai uitat la Iisus, ci la vânt atunci a început să se scufunde, când nu a mai păstrat legătura cu Dumnezeu, stăpânul pământului și al mării a început să se scufunde pentru că s-a temut de stihiile schimbătoare mai mult decât a fost atent la relația sa cu Hristos – Dumnezeul Făcătorul Cerului și al Pământului. De aceea Mântuitorul i-a zis părintește și prietenește De ce te-ai îndoit puțin credinciosule, nu i-a zis necredinciosule, pentru că avea credință. Adică de ce s-a împuținat credința ta? S-a împuținat pentru că s-a temut de vânt, mai mult decât a avut încredere în puterea lui Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul României
„Corabia este simbolul Bisericii”, a mai spus Preafericirea Sa, arătând că Hristos împreună cu ucenicii aflați în corabie reprezintă Biserica lui Hristos pe marea vieții învolburată de viforul ispitelor, al necazurilor, al încercărilor.
Noi oamenii niciodată nu trebuie să ne încredem și să contăm numai pe forțele proprii, ci să ne încredem mai întâi în Dumnezeu și în ajutorul pe care acesta ni-L oferă, a mai precizat Părintele Patriarh.
„Lecția cea dintâi pe care Mântuitorul Iisus Hristos o dăruiește ucenicilor și nouă prin ei, prin Evanghelia transmisă de ei, este aceasta: oricât de bine pregătiți am fi slujitorii Bisericii, oricât de mari predicatori am fi, oricât de bun administratori, oricât de mult rugători, oricât de evlavioși am fi, numai cu ajutorul lui Hristos se poate salva Biserica atunci când se află în luptă cu furtunile păcatelor și patimile din firea omenească, cu furtunile valurile și vânturile năpraznice din persecuții, din timpul ereziilor, cu valurile necredinței și ale indiferenței. Numai ajutorul lui Hristos salvează Biserica. […] Oricât de mari înotători ar fi fost ucenicii, oricât de mari pescari erau ei, obișnuiți cu marea, totuși nu au putut salva corabia fără ajutorul lui Hristos. Ca primă lecție pe care Hristos ne-o dăruiește de pe catedra didactică a corabiei privind viața Biserici și a noastră personală, este că nu trebuie niciodată să contăm doar pe forțele noastre proprii, ci mai întâi pe ajutorul Lui Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
În anul 2000 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Lucrările de construcție au început în anul 2003 iar în anul 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit Paraclisul cu hramul Sf. Pantelimon de la demisolul noii biserici.