În Biserica Ortodoxă Română astăzi, 10 octombrie, în Duminica a XX-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit pericopa de la Evanghelistul Luca, versetele de la 11 la 16 din capitolul al VII-lea, în care este relatată minunea învierii fiului văduvei din Nain.
În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, în Paraclisul Patriarhal „Sfântul Grigore Luminătorul”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre iubirea milostivă și compătimitoare a Mântuitorului Hristos, informează Radio TRINITAS.
„Această învățătură a iubirii milostive a lui Hristos, compătimitoare față de cei ce se află întristați, îndoliați, precum și iubirea lui de ridicare a tinerilor din moarte, din despărțirea de părinți, de frați și de surori și aducerea lor în viața trăită ca și comuniune, nu ca existență solitară, ne arată că Biserica lui Hristos trebuie să urmeze pilda Mântuitorului Iisus Hristos, să avem grijă de familiile îndoliate, să mângâiem pe cei care sunt îndurerați, să ajutăm pe cei care au nevoie de ajutorul nostru și în același timp să dezvoltăm o activitate mai intensă privind creșterea copiilor în credință, educarea formală și ajutorarea tinerilor ca să simtă că familia este o binecuvântare și că fericirea adevărată se află numai în comuniune de iubire față de Dumnezeu și față de semeni”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
O altă învățătură care se desprinde din Evanghelia citită duminica aceasta se referă la tineri, despre cum trebuie să trăiască în familie și la grija care trebuie purtată pentru ei. Însuși Mântuitorul a arătat marea Sa dragoste față de tineri în mai multe rânduri. Iar dovezile cele mai importante sunt cele trei învieri pe care le-a săvârșit, respectiv a fiului văduvei din Nain, a fiicei lui Iair și a lui Lazăr din Betania.
‘Destinația tânărului nu este mormântul, ci comuniunea de iubire. Și dacă el crește în iubirea părinților, înțelege mai bine iubirea părintească a Tatălui Ceresc. Și dacă un tânăr crește în iubirea fraților și surorilor lui, înțelege mai bine și care este taina frățietății în Biserica lui Hristos.
Pentru că Biserica este familia cea mare, plină de iubirea Preasfintei Treimi, în care părinții și fiii duhovnicești sunt binecuvântați de iubirea Preasfintei Treimi.
Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos ne îndeamnă la consolarea celor îndoliați, dar și la o grijă deosebită față de tineri. Față de viața lor, față de formarea lor, față de creșterea lor spirituală în iubire părintească, frățească și pentru prietenie duhovnicească, așa cum a fost prietenia mântuitorului față de Lazăr din Betania’, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii noastre, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.
Totodată, a arătat Patriarhul României, Mântuitorul are o grijă deosebită pentru tineri, pentru copii în special, El văzând în puritatea copiilor o prezență a Harului lui Dumnezeu, și face din copii dascăli pentru cei maturi, din punct de vedere al inocenței.
În final, Preafericirea Sa a îndemnat la grijă față de familiile îndoliate, la mângâiere pentru cei îndurerați și întristați, la ajutor pentru cei care au nevoie de ajutorul nostru și în același timp să desfășurăm o activitate mai intensă privind creșterea copiilor în credință, educarea, formarea și ajutorarea tinerilor ca să simtă că familia este o binecuvântare și că fericirea adevărată se află doar în comuniune de iubire față de Dumnezeu și față de semeni.