Patriarhul României a predicat în Paraclisul Sf. Mc. Gheorghe din Reședința Patriarhală

În toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română, în cadrul Sfintei Liturghii, s-a citit astăzi, 20 noiembrie 2011, în Duminica a XXVI-a după Rusalii pericopa din Evanghelia după Luca, capitolul 12, versetele de la 16 la 21, unde este istorisită pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.

După cum informează Radio TRINITAS, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil și Cuvioasa Parascheva din Reședința Patriarhală, în care a subliniat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică

A-ți construi fericirea numai pe bunurile materiale este o nebunie, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după oficierea Sfintei Liturghii în Paraclisul Patriarhal „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

„Multa bogăție a acestui om l-a făcut să nu mai gândească în mod rațional, ci în mod pătimaș. Marea recoltă l-a împătimit și mai mult în dorința de a avea bogății și această împătimire face ca bogatul să nu mai vadă sensul adevărat al vieții, să nu mai trăiască nimic la nivel spiritual, ci totul material. El este dezaxat și dezumanizat prin atitudinea sa pătimașă de exclusivă atașare față de averile materiale, limitate și trecătoare. Evanghelia spune: așa se întâmplă cu cel care se îmbogățește pentru sine și nu se îmbogățește în Dumnezeu. Sfârșitul nefericit al bogatului arată sfârșitul unei gândiri exclusiv materialiste, însă finalul Evangheliei ne arată că există și un alt mod de îmbogățire decât îmbogățirea în acumulare de bunuri materiale și anume îmbogățirea spirituală în comuniunea sau legătura vie a omului cu Dumnezeu”, a precizat Părintele Patriarh.

La finalul cuvântului său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un îndemn către toții românii: să fie alături de cei în suferință.

„Astăzi, când lumea este foarte săracă ca urmare a lăcomiei multor bogați,[…] Biserica ne îndeamnă pe toți să fim milostivi, să ajutăm după posibilitățile noastre pe cei care au nevoie de ajutorul nostru. Milostenia poate fi materială și anume: hrană, îmbrăcăminte adăpost; sau spirituală: o vorbă bună un cuvânt de mângâiere, un cuvânt de nădejde pentru cel dezorientat și cel deznădăjduit, o vizită la căpătâiul unui bolnav, o consolare a unei familii îndoliate, ajutorarea unor tineri care învață bine, dar sunt săraci. Există o mulțime de modalități prin care noi putem arăta milostivirea, bunătatea sufletului și dărnicia noastră”, a mai spus Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente