Patriarhul României a predicat de ziua Sfântului Ilie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit ieri, 20 iulie, un cuvânt de învățătură în Paraclisul din Reședința patriarhală cu hramurile ‘Sfântul Grigorie Luminătorul’, ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ și ‘Cuviosul Daniil Sihastrul’, în care a evocat chipul Sfântului Prooroc Ilie, informează „Ziarul Lumina”.

Preafericirea Sa a prezentat mai multe aspecte legate de viața și activitatea profetică a Sfântului Ilie: ‘Acest mare slujitor al lui Dumnezeu a trăit în secolul IX înainte de Hristos și este deosebit de prețuit în tradiția și evlavia poporului ortodox, el fiind sfântul din Vechiul Testament căruia i s-a acordat o prăznuire însemnată în calendar cu culoare roșie. Dintre toți sfinții și drepții Vechiului Testament, numai Ilie se bucură de această cinste deosebită și prin aceasta vedem că Biserica a subliniat lucrarea lui Dumnezeu care s-a făcut prin Sfântul Prooroc Ilie’.

Patriarhul României a explicat că Sfântul Ilie și-a început activitatea când regele Ahab al Israelului s-a căsătorit cu o prințesă feniciană din Tyr, care a adus cu sine în Israel închinarea la idolul Baal. ‘Prin această credință păgână se alterează credința în singurul și adevăratul Dumnezeu cel nevăzut, Făcătorul cerului și al pământului, pe care o aveau iudeii. În vremuri de idolatrie, când oamenii uită pe adevăratul Dumnezeu, proorocul Ilie este un trezitor de conștiințe și un restaurator al dreptei credințe’. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că Sfântul Ilie a fost omul lui Dumnezeu chiar și atunci când cei din jurul lui se îndepărtaseră de Domnul, astfel încât proorocul Ilie rămâne ‘totdeauna apărătorul celor care păstrează dreapta credință în vremuri de prigoană, în vremuri de încercare’.

Întâistătătorul Bisericii noastre a mai spus că ‘numele Sfântului Prooroc Ilie, în limba ebraică, înseamnă ‘Yahve este Dumnezeu’. Așadar, el are vocația prin însuși numele său de a mărturisi pe adevăratul Dumnezeu. Misiunea sa începe prin cuvintele: ‘Viu este Dumnezeu cel adevărat!’ Sfântul Ilie este un om al rugăciunii, un om al postului, este un prototip al vieții monahale, părintele duhovnicesc al monahismului. El a trăit în feciorie, a postit mult, s-a rugat mult și avea râvna păstrării dreptei credințe. În același timp, el este și un milostiv ajutător al celor sărmani.’

Preafericirea Sa a subliniat faptul că Sfinții Părinți au văzut în Sfântul Ilie o prefigurare sau un chip profetic al lui Hristos deoarece o mulțime din minunile sale au valoare de simbol pentru lucrarea viitoare a lui Hristos. O serie de gesturi profetice, simbolice din activitatea Sfântului Ilie trimit la taina lui Hristos.

La final, Patriarhul României a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie și le-a urat să crească în evlavia și în râvna lor pentru Dumnezeu cel adevărat spre mântuirea sufletului și bucuria îngerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente