Patriarhul României a participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arnota

Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Arhiepiscopia Râmnicului s-a încheiat. Preafericirea Sa a participat astăzi, 14 noiembrie, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Arnota de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. În cuvântul Său de învățătură, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre Evanghelia Duminicii de astăzi, a Pildei Samarineanului milostiv, informează Radio TRINITAS.

Patriarhul României a arătat că, în spiritul mesajului acestui text evanghelic, Biserica și-a înțeles din cele mai vechi timpuri vocația ajutorării spirituale și materiale a aproapelui.

„Evanghelia de astăzi este un îndemn pentru noi, ca Biserică, și pentru noi ca și creștini. Aceasta se arată mai ales prin faptul că Biserica a învățat din Pilda Samarineanului milostiv să fie milostivă. Primele farmacii, primele dispensare medicale au fost înființate la noi, în istoria Țărilor Române, de către Biserică, în jurul Mănăstirilor, în jurul bisericilor de parohie. Au fost înființate cantine pentru săraci la mănăstiri. Ajutorarea săracilor, o masă caldă pentru un om sărac înseamnă o manifestare a iubirii creștine în acțiune, nu doar în vorbire. Iată, mai recent, prezența preoților de caritate în spitale, în unități militare, în penitenciare este foarte benefică. Oamenii simt că dacă unesc rugăciunea cu fapta cea bună se simt binecuvântați, au mai mult curaj și mai multă speranță”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Părintele Patriarh Daniel le-a urat celor prezenți să petreacă în rugăciune și în fapte de într-ajutorare a aproapelui, Postul Nașterii Domnului.

„Vă dorim tuturor un început binecuvântat al Postului Nașterii Domnului, astfel încât să ne bucurăm nu numai de Sărbătoarea Crăciunului, ci și de urcușul duhovnicesc prin rugăciune și prin milostenie, urcușul duhovnicesc până la Sărbătoarea Nașterii Domnului, astfel ca de pe acum să pregătim sufletul nostru să devină o peșteră a Betleemului care se luminează și se încălzește prin prezența iubirii Milostive a lui Hristos în sufletul nostru, în casa noastră, în bisericile noastre și în țara noastră”, a mai spus Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente