Patriarhul României a oficiat slujba parastasului pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania

Sute de credincioși au participat astăzi, 5 martie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la slujba de parastas la 40 de zile pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează Radio TRINITAS.

Din soborul de ierarhi au făcut parte Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Albei Iulia, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat importanța pomenirii celor trecuți la Domnul: „Pomenirea celor trecuți la Domnul are trei semnificații profunde. Mai întâi de toate pomenirea ca neuitare este un act de credință ortodoxă, în al doilea rând este un act de iubire milostivă și în al treilea rând este un act de speranță fermă că ne vom întâlni cu cei dragi ai noștri la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos în Slavă. Tot timpul îi simțim prin rugăciune, pentru că iubirea milostivă cultivată prin rugăciune este mai tare decât moartea și ne unește la iubirea Lui, rugăciunea profundă, iubirea Lui devine mai tare decât moartea”.

De asemenea, Preafericirea Sa a a evocat și personalitatea marcantă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu: „Mitropolitul Bartolomeu a lăsat multă lumină în jur. Cu lumânările în mână ne-am adus aminte mai intens de lumina pe care Înaltpreasfințitul Mitropolit Bartolomeu a lăsat-o prin scrierile, cuvântările și prin lucrările sale, precum și prin instituțiile pe care le-a înființat. Patruzeci de zile s-au făcut pomeniri în toate parohiile, în toate mănăstirile și în multe case ale credincioșilor. Această legătură mai tare decât moartea prin rugăciune a fost exprimată de mai mulți credincioși”.

La final, în cripta arhierească de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj a fost rostită Ectenia celor adormiți de la finalul slujbei parastasului.

Răspunsurile în cadrul slujbei de parastas au fost oferite de către Corul de cameră „Psalmodia”.

Comentarii Facebook


Știri recente