Patriarhul României a oficiat Slujba Canonului cel Mare la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, astăzi, 7 martie, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Slujba Canonului a început la ora 16:00, în Catedrală fiind prezenți sute de credincioși.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat, printre altele, importanța postului în viața credinciosului, arătând că este un semn al iubirii omului față de Dumnezeu.

„Postim pentru trei motive principale și anume, postim ca să ne rugăm mai mult și mai bine, postim ca să ne pocăim mai intens, mai sincer și mai smerit și postim pentru ca să ne împărtășim mai des. Noi postim nu pentru că urmăm niște reguli stricte, impuse de Biserică, ci postim pentru că îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile pe care ni le dă El. Îl iubim pe El, Dăruitorul, mai mult decât hrana materială, decât confortul, sau decât succesul nostru. Deci, postul este un semn al iubirii noastre față de Dumnezeu”, a spus Patriarhul României după cum ne informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai evidențiat faptul că „Ne ajută în vremea aceasta a Postului și cântările care sunt cântări de pocăință”. „În mod deosebit cea mai frumoasă, bogată și profundă cântare de pocăință sau plângere de căință pentru păcate este Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în care mila lui Dumnezeu se cere prin cuvintele ‘Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă’ astfel încât această rugăciune scurtă și ritmată, ‘Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă’, devine respirația Bisericii ca Trup tainic al lui Hristos plin de Duhul Sfânt în stare de pocăință”, a arătat Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în 9 cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) și se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi și una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut și sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci și pentru profunzimea învățăturilor teologice. Bogăția și frumusețea canonului reprezintă pentru credincioși un îndemn la pocăință și la meditație biblică. În special, sunt evocate numeroase personalități ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioșii sunt îndemnați să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorințelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se oficiază în prima și a cincea săptămână a Postului Mare. În prima săptămână este împărțit în patru părți de luni până joi, iar miercuri în săptămâna a V-a este săvârșit integral.

Comentarii Facebook


Știri recente