Patriarhul României a oficiat Sfințirea cea mare a apei

Peste 3000 de credincioși au fost prezenți astăzi, 6 ianuarie, pe Dealul Patriarhiei. În ziua sărbătorii Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfințirea cea mare a apei, în fața Reședinței patriarhale, împreună cu Preasfințitul Ciprian Câmpineanul și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcopi Vicari Patriarhali, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Ca în fiecare an, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheață de aproximativ trei metri înălțime, împodobită cu flori, cetină de brad și busuioc.

De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 8000 de litri de apă din fântâna Maicii Domnului – realizată printr-un foraj de mare adâncime în parcul Reședinței patriarhale.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit credincioșilor despre importanța acestei slujbe care se oficiază doar de două ori pe an, în Ajunul Bobotezei și în ziua Botezului Domnului.

‘Sfântul Simeon Tesaloniceanul spune că sărbătoarea aceasta a Botezului Domnului și sfințirea cea mare a Apei înseamnă reînnoirea Botezului Domnului, adică actualizarea lui. Noi participăm la Botezul Domnului în mod duhovnicește ca și când am fi fost prezenți la Apele Iordanului. Această zi sfântă și mare înseamnă și reînnoirea harului de la Botezul nostru, dar în același timp ne arată destinația sau calea noastră în viață. Într-una din rugăciuni se spune ‘Că ne-ai deschis nouă cale spre mântuire prin Botezul în Iordan. Deci, Hristos, prin Botezul Său ne-a deschis calea mântuirii’, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.’

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat și diferența dintre Agheasma mare și Agheasma mică.

„Această apă sfințită este izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, iertare de păcate vindecare de boli, alungarea demonilor, sfințire și curățire a sufletelor și a trupurilor și pentru orice altă trebuință. Iată de ce apa această, numită Agheasma mare se ia pe nemâncate; astăzi o luăm înainte de a lua masa, și opt zile la rând începând cu ziua de mâine, până în data de 14 ianuarie, numită Odovania sau încheierea timpului Sărbătorii Botezului Domnului. De ce opt zile? Pentru că cifra 8 înseamnă veșnicia. Deci, apa aceasta sfințită care ne aduce aminte de Botezul Domnului, de botezul nostru, ne cheamă la iubire și viață veșnică în lumina Preasfintei Treimi. Această apă se folosește atunci când cineva este bolnav, atunci când cineva nu poate primi Sfânta Împărtășanie, dar duhovnicul îi recomandă să guste din această apă sfințită”, a spus Patriarhul României.

Credincioșii gustă din Agheasma mare timp de 8 zile, de la Bobotează până pe 14 ianuarie, atunci când Biserica prăznuiește Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente