Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Catedrala Patriarhală

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat fiind de un numeros sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Slujbă au fost prezenți numeroși credincioși care au venit să-i cinstească pe cei doi corifei ai creștinătății.

Îndată după citirea pericopei evanghelice Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură prin care a evocat personalitățile celor doi Sfinți Apostoli: „Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt pentru noi pilde vii de credință creștină și pilde vii pentru păstorii Bisericii. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt oameni foarte diferiți. Deși sunt din același neam iudeu sunt diferiți ca pregătire spirituală, teologică și ca experiență diferită a vieții. Cu toate acestea ei au în comun credința în Iisus Hristos, dragostea față de Hristos, dragostea față de Biserică și sunt dascăli ai pocăinței pentru păcate și ai sfințeniei. Acești mari corifei ai Apostolilor deci arată fiecare în parte și împreună lucrarea Duhului Sfânt în oameni, în oamenii pe care îi cheamă la misiune, la o lucrare sfântă deosebită”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat la rugăciunea către Sfinții Apostoli Petru și Pavel atât în vremuri ușoare, dar mai ales în cele grele: „Noi cinstim pe acești doi mari Apostoli și îi rugăm ca să mijlocească înaintea lui Hristos și a Sfintei Treimi ca Biserica lui Hristos să poată mărturisi pe Hristos ca Dumnezeu și Om nu numai în vremuri ușoare, ci și în vremuri grele, nu numai în timp de progres și de bunăstare a vieții Bisericii, ci și în clipe de prigoană. Deci, curajul pe care l-au avut ei a venit din iubirea lor față de Hristos și din faptul că Hristos Domnul a răspuns iubirii lor jertfelnice cu bucuria Duhului Sfânt”.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au contribuit la propovăduirea evangheliei în multe părți ale lumii și au primit cununa martiriului în aceeași zi de 29 iunie a anului 67, în timpul persecuției împăratului Nero.

La finalul cuvântului său Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfinților Apostoli.

„Tuturor celor care poartă numele de Petru, sau derivate din acest nume, și Pavel le dorim sănătate și mântuire, pace și bucurie și să urmeze râvna Sfinților Apostoli, dragostea față de Hristos și față de Biserică întru mulți și binecuvântați ani”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii de astăzi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca urmare a activității misionare deosebite, a ridicat la rangul de arhidiacon pe părintele Ștefan Constantin-Răzvan, profesor de muzică la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și unul dintre dirijorii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

Peste 450 000 de români își serbează onomastica la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Comentarii Facebook


Știri recente