Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfinților Români

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 26 iunie 2011, în Duminica a II-a după Rusalii, care este cunoscută și ca Duminica Sfinților Români. Cu acest prilej, Mănăstirea Sfinților Români din București, de lângă Popești-Leordeni își sărbătorește hramul. Slujba Sfintei Liturghii la această mare sărbătoare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși care au participat la Sfânta Slujbă.

Preafericirea Sa a rostit și un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, după citirea Sfintei Evanghelii, prin care a prezentat, printre altele, modul în care au fost chemați primii ucenici la apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos. Patriarhul României a subliniat în mod deosebit faptul că Domnul Iisus Hristos nu le-a promis averi sau daruri, dar nici o viață ușoară ucenicilor cărora le-a adresat chemarea.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat și importanța urmării vieții sfinților de către toți credincioșii.

„Acești sfinți cunoscuți și necunoscuți sunt rugători pentru noi în ceruri și prin ei se exprimă binecuvântarea lui Dumnezeu față de poporul credincios și jertfelnic pentru că a răbdat mult în istorie și a rămas dreptcredincios poporul român care este iubitor de cruce și de înviere. Este răbdător și în același timp este plin de speranță. Puterea lui Hristos cel răstignit și înviat s-a văzut în răbdarea lui, în statornicia lui, în jertfelnicia și dărnicia poporului, arătând prin aceasta că Evanghelia Împărăției este Evanghelia iubirii milostive a lui Dumnezeu și prin aceasta Hristos Domnul învață pe ucenici și prin ei pe noi că nu este suficient să vorbim frumos, să spunem cuvinte frumoase celor din jur, ci e nevoie să fim alături de cei bolnavi, de cel singur, de cel sărac, de cel întristat. Cuvântul trebuie unit cu fapta cea bună ca să fie cuvânt lucrător, dătător de viață, de sănătate și bucurie”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat și necesitatea sărbătoririi acestor sfinți români de întreg poporul român.

„Această prăznuire se face ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din ședința sa de lucru din 19-20 iunie 1992 când s-a hotărât că, în fiecare an, în Duminica a II-a după Rusalii sau după Pogorârea Duhului Sfânt să fie numită Duminica Sfinților Români. Avem sute de sfinți români cunoscuți, dar sunt încă mulți necunoscuți știuți numai de Dumnezeu. În calendarul nostru, al Bisericii Ortodoxe Române, în fiecare lună este înscris în calendar numele unuia sau numele mai multor sfinți români care au trăit în veacuri diferite. Avem o mulțime de sfinți martiri sau mucenici care au pătimit în secolele al III-lea și al IV-lea pe teritoriul țării noastre sau în vecinătate. Sfinții daco-romani sau străromâni, dar avem o mulțime de sfinți români cuvioși și cuvioase, ierarhi, apărători ai Ortodoxiei, domnitori care au apărat țara și credința în fața năvălirilor barbare. Avem o mulțime de credincioși care au urmat pe preoții lor în mărturisirea credinței și împreună cu preoții și diaconii, având binecuvântarea episcopului, au construit o mulțime de biserici și mănăstiri”.

Din inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost adusă, începând cu orele 08.00 dimineața, la Mănăstirea Duminica Sfinților Români o raclă de la Catedrala Patriarhală din București care conține moaște ale nouă sfinți. Moaștele au fost expuse ca binecuvântare a serbării hramului mănăstirii și vor rămâne aici spre închinare tot timpul zilei de astăzi. În raclă se află părticele din moaștele următorilor Sfinți: Sfinții Mucenici Serghie și Vah, Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul, Sf. Mc. Artemie, Sf. Mc. Elefterie, Sf. Mc. Trifon, Sf. Muceniță Marina, Sf. Muceniță Anastasia și Sfinții 40 de Mucenici.

Construcția bisericii mănăstirii cu hramul Duminica Sfinților Români a început în anul 2003, la inițiativa și cu purtarea de grijă a Patriarhului Teoctist și a fost finalizată în toamna anului 2006, împreună cu un corp de chilii pentru monahi. Cu ocazia sfințirii, la data de 29 octombrie 2006, noua biserică a fost înzestrată cu fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfinților Dionisie și Ambrozie, Episcopii Mediolanului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…