Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Putna

Peste 5000 de credincioși din toate zonele tării, dar și de peste graniță, au participat astăzi, 15 august, la hramul mănăstirii Putna. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, informează Radio TRINITAS. Alături de Preafericirea Sa au slujit următorii ierarhi membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor; Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de asemenea și ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori: Înaltpreasfințitul Serafim, Arhiepiscop de Ottawa și Canada (OCA), Preasfințitul Meletie, Episcopul Hotinului și Preasfințitul Irineu, Episcop de Nijinskii și Prilutskii, din Ucraina.

A urmat apoi, după Sfânta Evanghelie, cuvântul de învățătura al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că Fecioara Maria este icoana vieții spirituale a Bisericii: „Evanghelia ne arată că Maica Domnului este modelul, icoana Bisericii, icoana vieții spirituale a Bisericii. Așa cum ea a ascultat de Dumnezeu Cuvântul, L-a interiorizat, L-a născut cu trupul, noi suntem chemați să interiorizăm cuvântul Lui Dumnezeu, să-L facem roditor și să-L naștem duhovnicește.De aceea Sfântul Maxim Mărturisitorul a spus că sufletul creștinului este fecioară și maică. Fecioară dacă rămâne credincios lui Dumnezeu și maică duhovnicească este sufletul creștinului care dă rodire virtuților, roadelor duhovnicești credinței, dragostei păcii, milosteniei, prin aceasta noi naștem virtuți, ne asemănăm cu Maica Domnului care a născut pe Hristos- Viața Veșnică.Deși Evanghelia nu vorbește direct despre Maica Domnului asemănarea de nume între Maica Domnului, Maria, și Maria sora lui Lazăr și sora Martei, ne ajută să înțelegem că și Maica Domnului a dat prioritate mai întâi Cuvântului lui Dumnezeu. A ascultat Cuvântul și L-a interiorizat încât Dumnezeu Cuvântul S-a întrupat din ea și S-a făcut om, și ea L-a arătat lumii și a spus: ‘Faceți tot ce vă spune El’. Sărbătoarea aceasta Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare din cele nouă sărbători închinate ei din calendarul Ortodox, este ziua în care a trecut de la viața pământească la viața cerească’.

De asemenea Preafericirea Sa a arătat că Maica Domnului este mijlocitoare pentru noi și ajutătoare în necazuri: „Evanghelia ne îndeamnă deci, să cinstim pe Maica Domnului și să-i urmăm pilda, pilda de smerenie, de credință, de dragoste milostivă, dragoste care s-a arătat și spre cei care sunt în nevoi, căci la nunta din Cana Galileii a observat că nu mai au vin cei prezenți acolo și i-a spus Mântuitorului. Acesta la cererea Maicii Domnului a făcut prima minune și a înmulțit apa în vin devansând timpul pentru că El i-a zis „nu a sosit încă ceasul meu”, și nu a refuzat rugăciunea mamei sale. De aceea Biserica noastră în toate rugăciunile ei cere ajutorul rugăciunilor Maicii Domnului numindu-o „rugătoare nebiruită”, adică nerefuzată. În troparul Adormirii Maicii Domnului se spune la sfârșit „și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre”. De aceea în icoana numită „Deisis”, a judecății din urmă când Dreptul Judecător, la a doua Sa venire se va arăta întru slavă să judece vii și morții, în dreapta Mântuitorului , în stare de rugăciune, ca mijlocitoare pe lângă Fiul ei, se află Maica Domnului. Deci, în ceasul morții și în ziua judecății de apoi Maica Domnului mijlocește pentru noi și cu rugăciunile sale izbăvește din moarte sufletele noastre”.

Sărbătoarea de la Putna s-a încheiat in jurul orei 13: 30. Părintele Patriarh Daniel a oferit diplome și titluri de onoare celor care s-au implicat și au susținut lucrarea de pictură a Bisericii Mănăstirii Putna, astfel părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna a primit ‘Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare’ pentru clerici și o cruce de binecuvântare. Medalia ‘Sfântul Vasile cel Mare’ a fost oferită mai multor preoți din obștea Mănăstirii, iar ‘Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare’ a fost acordat mai multor persoane care au sprijinit lucrările, dar și pictorilor Mihail și Gavriil Moroșan. ‘Domnul a chemat la El mai devreme pe Gavriil Moroșan și noi ne rugăm să așeze Dumnezeu în lumina Preasfintei Treimi sufletul său bun care se reflectă în frumusețea și lumina acestei picturi’, a spus Patriarhul României referitor la domnul Gavriil Moroșanu, trecut la Domnul.

De asemenea, a fost dăruită o Biblie, ediția jubiliară din anul 2008, și cartea ‘Simbolul de Credință Creștin Ortodox’, cu prilejul anului Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești, pentru Biblioteca Mănăstirii. Părintele arhimandrit Melchisedec Velnic i-a oferit apoi Părintelui Patriarh noul album al Mănăstirii Putna și o icoana cu Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Comentarii Facebook


Știri recente