Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală

În Duminica a XXX-a după Pogorârea Duhului Sfânt la Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. Preafericirea Sa a ținut și cuvântul de învățătură la Evanghelia zilei, în care este istorisită întâlnirea dintre dregătorul bogat și Mântuitorul Iisus Hristos.

„De ce Mântuitorul Hristos spune acestui tânăr bogat, împlinitor al Legii Vechi că-i mai lipsește ceva. Afirmă Mântuitorul acest lucru, deoarece sufletul bogatului era lipit excesiv de averile materiale limitate și trecătoare. În adâncul sufletului acestui tânăr bogat, evlavios și moral Mântuitorul Iisus Hristos a depistat o atitudine pătimașă față de multele sale averi”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Evanghelia ne mai arată că numai cu ajutorul lui Dumnezeu putem împlini voia Sa, a subliniat Patriarhul României.

„Cele ce sunt cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu. Cu alte cuvinte, când omul are impresia că nu poate realiza ceea ce îi cere Dumnezeu el trebuie să ceară ajutorul lui Dumnezeu. Nimeni nu poate împlini Evanghelia lui Hristos, mai ales să iubești pe dușmanul tău, fără ajutorul lui Hristos. Nimeni nu poate împlini întru toate voia lui Dumnezeu fără să-I ceară ajutorul. De aceea, fapta cea bună se săvârșește însoțită de rugăciune”.

Averile materiale pot fi, prin milostenie, mijloc de primire a comorilor cerești, a mai adăugat Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române.

„Bunurile materiale, dacă devin mijloc de a face fapta cea bună, se transformă în lumina sufletului, în bunătate. Împărțind bunuri materiale un om devine bun la suflet, devine milostiv, se aseamănă cu Dumnezeu Cel Bun și Milostiv. Bunurile materiale prin milostenie se transformă în lumina sufletului”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai amintit că această pericopă a fost rânduită să fie citită în Postul Nașterii deoarece, în această perioadă, faptele bune trebuie să fie înmulțite.

„Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă la milostenie, la fapta bună. Dacă nu avem lucruri materiale pentru a le oferi celor săraci precum haine, bucate, atunci să facem milostenie cu un cuvânt bun, cu un ajutor oferit cuiva. Biserica a învățat în această Evanghelie și din alte lecturi faptul că trebuie să facă milostenie. De aceea, postul Crăciunului e mai mult un post al milosteniei, un post al facerii de bine, al ajutorării, mai ales acum când vine frigul, când sunt oameni săraci, flămânzi, fără de adăpost. Trebuie să înmulțim cantinele noastre sociale, să ajutăm pe cei bătrâni. De asemenea, trebuie înmulțit numărul căminelor sau caselor pentru copii orfani, dar și pentru bătrâni singuri și bolnavi adesea. Să facem un dar cât de mic celor care au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protosinghel Veniamin Goreanu, consilier administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost hirotesit arhimandrit de către Patriarhul României, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon Nou”, Paraclis patriarhal.

„Ne bucurăm că după studii aici în România și originar din Republica Moldova părintele Veniamin Goreanu a reușit să fie un om harnic, conștiincios și evlavios și în același timp cu simț practic. I-am încredințat și toate lucrările de restaurare de la Catedrala Mitropolitană Biserica Sfântul Spiridon Nou din București”, a spus Preafericirea Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a oficiat și o hirotonie întru diacon.

„A fost hirotonit un diacon, părintele Mircea Iulian Toma, care este reporter la Radio TRINITAS. Dânsul este de origine din Transilvania, dar a făcut Seminarul și Facultatea de Teologie în București și acum lucrează aici în București. A fost fiul spiritual al Eparhiei Covasnei și Harghitei și, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop onorific Ioan Sălăjan, Episcopul Covasnei și Harghitei, s-a mutat la noi și a fost înfiat în Arhiepiscopia Bucureștilor”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul României în această duminică a Postului Nașterii Domnului, au luat parte numeroși credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente