Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală în Sfânta și Marea Joi

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 21 aprilie, în Sfânta și Marea Joi. În această zi în toate lăcașurile de cult din Patriarhia Română s-a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a avut loc scoaterea unui Sfânt Agneț la Proscomidie care a fost sfințit la această Liturghie și va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

La Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre înțelesurile duhovnicești ale Sfintei Euharistii și ale Sfintelor Paști.

„Această Sfântă și mare Taină a Sfintei Euharistii din Sfânta și Marea Joi ne arată că atunci când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului nu ne împărtășim doar cu ceva, ci cu cineva. Sfânta Euharistie este cea mai înaltă lucrare a Bisericii, pentru că este unirea noastră cu Dumnezeu prin umanitatea sfințită, răstignită și înviată a lui Hristos prin Trupul și Sângele Său. Sfânta Euharistie este Taina Sfintelor Paști. În Sfânta Euharistie, Cina cea de Taină sau mistică, Mântuitorul Iisus Hristos celebrează prin anticipație moartea Sa pe Cruce și Învierea Sa din morți. În limba ebraică Paștele înseamnă trecere. Trecerea pentru poporul evreu a însemnat trecerea din robia Egiptului în libertatea Canaanului, trecerea prin Marea Roșie. Mântuitorul Iisus Hristos însă a prăznuit Paștile Vechiului Testament și la sfârșitul lor a întemeiat Paștile cele noi, o altă trecere. Nu trecerea din robia Egiptului în Țara Făgăduinței prin Marea Roșie, ci trecerea prin moartea sângeroasă a Crucii, preînchipuită sau prefigurată de Marea Roșie și ajungerea la viața adevăratei libertăți la viața de comuniune veșnică cu dumnezeu care sunt Paștile sau Învierea. De aceea, în Biserica Primară se vorbea de două momente ale Paștilor, Paștile Crucii, care e trecerea prin moarte a Mântuitorului Iisus Hristos, prin moartea sângeroasă a Crucii și Paștele Învierii ca trecere de la moarte la viață”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…