Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală în Duminica românilor migranți

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, astăzi, 19 august 2012, în Duminica a XI-a după Rusalii, numită și Duminica românilor migranți, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Patriarhală din București.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice (n.r.: de la Sf. Evanghelist Matei 18, 23-35), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre raportul dintre Milostivirea și Dreptatea lui Dumnezeu așa cum este reflectat de textul Evangheliei: ‘Evanghelia de astăzi ne arată că Dumnezeu este deodată Milostiv și Drept. Mai întâi este Milostiv, dar când vede că noi, ca slugi viclene, folosim Bunătatea Sa, profităm de iertarea dăruită nouă, dar la rândul nostru nu iertăm altora, El se supără și intră în acțiune Dreptatea Sa. Deci, Milostivirea lui Dumnezeu nu trebuie tratată cu indiferență. Bunătatea Sa, atunci când este batjocorită, nesocotită, disprețuită, se transformă în Dreptate, iar Dreptatea Sa ca pedeapsă nu este pedeapsă din ură, ci pedeapsă spre îndreptare […] Mântuitorul Iisus Hristos vrea să arate că dacă nu apreciem Bunătatea lui Dumnezeu care ne iartă fără efort, atunci vom primi de la El mustrarea de a ne îndrepta prin multă nevoință, prin multe feluri de necazuri. Scopul Dreptății lui Dumnezeu este îndreptarea noastră și astfel înțelegem că Evanghelia este deodată o Evanghelie a Milostivirii, dar și o evanghelie a Dreptății lui Dumnezeu’

Patriarhul României a mai arătat că Evanghelia de astăzi reprezintă sinteza comportamentului lui Dumnezeu față de oameni, pentru a-i învăța pe oameni să fie deodată milostivi și drepți și spre a nu nesocoti iertarea lui Dumnezeu și spre a nu disprețui pe semenii noștri. ‘Prin iertarea primită de la Dumnezeu și apoi dăruită semenilor noștri care ne datorează ceva,fie prin greșeli, fie prin lucruri pe care nu le-au mai înapoiat, se schimbă raporturile dintre oameni. Iertarea arată că un om este mai mult decât o faptă rea a lui. Când iertăm o faptă rea a unui semen, o iertăm cu speranța că acest om, îndreptându-se poate face și multe fapte bune. Nu reducem pe om la o singură faptă rea a lui, ci așteptăm să se arate și partea bună din el și capacitatea lui de a se schimba și de a se transforma dintr-un rău făcător într-un bine făcător. Totodată, iertarea înseamnă un început nou în relațiile dintre oameni. Dacă oamenii nu au capacitatea de a se ierta reciproc viața devine un iad încă de pe pământ. Oamenii care sunt în permanentă ură și vrajbă se îmbolnăvesc sufletește și viața lor devine o viață plină de dorință de răzbunare. Când iertăm ne eliberăm de o stare de ură, răzbunare și dușmănie. Deci, iertarea este folositoare nu numai celui iertat, ci și celui care iartă pentru că se eliberează de răutate, de dorința de răzbunare, de a face rău celuilalt, de a-i răsplăti la rău cu rău’, a mai spus Preafericirea Sa.

La finalul cuvântului de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat citire mesajului Său la Duminica românilor migranți, intitulat Binecuvântare pentru ortodocșii români din străinătate.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale din București pe tânărul teolog Constantin Hurjui. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a spus: ‘Ne bucurăm că Bunul Dumnezeu cheamă tineri să slujească Mântuitorului Iisus Hristos și Bisericii Sale. Felicităm pe părintele Constantin Hurjui pentru acest sfânt și mare dar care este darul preoției începând cu treapta diaconiei. De asemenea, felicităm întreaga familie și pe toți cei care astăzi s-au rugat împreună cu noi ca Duhul Sfânt să-l sfințească și să-l învrednicească pe noul diacon să slujească cu bucurie Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente