Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Biserica Ortodoxă sărbătorește la data de 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României. În toate bisericile s-a citit, în cadrul Sfintei Liturghii, fragmentul din Evanghelia Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan în care este relatată mărturisirea Apostolului Andrei că Mântuitorul este Mesia.

La Catedrala Patriarhală din București, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Preafericirea Sa a arătat că evanghelia de astăzi vorbește și despre cunoașterea duhovnicească, de dincolo de simțuri, pe care o avea Iisus Hristos, informează Radio TRINITAS.

„Această evanghelie ne arată în mod deosebit cum Ortodoxia a înțeles că vederea Împărăției Cerurilor încă din lumea aceasta este o vedere profetică, o pregustare a slavei Împărăției lui Dumnezeu. De aceea, această evanghelie se citește și în Duminica Ortodoxiei, când cinstim sfintele icoane ca vedere duhovnicească a sfinților din Împărăția Cerurilor. Astăzi Evanghelia a fost citită pentru că face pomenire de Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat și pentru că îl vedem pe Sfântul Apostol Andrei ca omul care crede că Iisus este Mesia, că este Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii și care cheamă la El pe Sfântul Apostol Petru, fratele lui mai mare”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia strămoșilor noștri geto-daci în Scytia Minor, Dobrogea de astăzi.

„Sfântul Andrei este numit ‘Apostolul Românilor și Ocrotitorul României’ pentru că strămoșii noștri geto-daci au fost romanizați și creștinismul s-a răspândit în Dobrogea și în nordul Dunării, astfel încât noi nu avem un an al creștinării noastre, cum au bulgarii și rușii, de exemplu. Creștinarea românilor s-a făcut încetul cu încetul, dar profund. Deci, noi nu serbăm un an al creștinării noastre, dar serbăm pe Sfântul Apostol Andrei, Apostolul creștinării noastre”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în Calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie încă din 1995, iar în 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată Sărbătoare Națională bisericească.

„Aceste două hotărâri au contribuit la intensificarea cinstirii Sfântului Apostol Andrei, încât astăzi, pretutindeni, numele lui este dat ca nume de ocrotitor pentru multe biserici și paraclise care se construiesc și pentru biserici și paraclise din diaspora română. Cu prilejul acestei zile sfinte și mari de pomenire a Apostolului Românilor, a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României noi aducem mulțumire lui Dumnezeu, pentru că avem credința apostolică că am păstrat credința aceasta apostolică în ciuda tuturor greutăților, în pofida tuturor năvălirilor barbare a popoarelor migratoare. Toate aceste năvăliri care au venit peste teritoriul țării noastre nu au putut dezrădăcina din sufletul poporului român credința apostolică și vie pe care noi am primit-o de la Sfântul Apostol Andrei”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

După Tradiția Bisericii, Sfântul Apostol Andrei a primit moarte martirică la Patras, în Grecia, fiind răstignit pe o cruce în forma literei „X”. Românii au avut binecuvântatul prilej de a se închina la Capul Sfântului Andrei, atunci când, în anul 1996, a fost adus la Iași.

„Prezența Capului Sfântului Andrei la Patras este o mare binecuvântare și noi ne-am împărtășit de binecuvântarea ca în zilele de 12 și 16 octombrie 1996 să le avem la Iași. Iar în 16 și 17 octombrie până seara au fost la Galați și s-au întors la Iași și au stat din 17 octombrie până la 19 octombrie. În anul următor, în ședința Sfântului Sinod din mai, la cererea noastră, a fost trecut în calendarul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei data de 13 octombrie a fiecărui an ca dată de amintire ‘Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași’. În aceeași ședință a Sfântului Sinod din 1997 s-a hotărât ca data de 30 noiembrie, când e ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, să aibă înscris în calendar următoarea formă: ‘Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României'”, a mai adăugat Preafericirea Sa.

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au putut închina și la un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, care se va afla în patrimoniul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului

În țara noastră, numele Sfântului Apostol Andrei și derivatele sale sunt purtate de aproximativ 600 000 de români.

Comentarii Facebook


Știri recente