Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Adormirea Maicii Domnului din București

Biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul bucureștean Vatra Luminoasă a îmbrăcat astăzi, 8 mai, în Duminica Mironosițelor, haine de sărbătoare. După slujba de sfințire a lăcașului de cult, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi. La acest eveniment au participat oficialități locale, dar și sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat care este semnificația Duminicii Femeilor Mironosițe și a evidențiat învățăturile pe care ni le oferă prin exemplul lor Femeile Mironosițe.

„În Duminica Femeilor Mironosițe avem multe de învățat de la aceste femei. Mai întâi curajul lor neobișnuit, neașteptat […]Ele când au văzut că Iisus a înviat din morți au simțit, în același timp, o teamă și o bucurie mare. În al doilea rând învățăm de la femeile mironosițe smerenia lor, o copleșitoare smerenie. Nici nu au îndrăznit să privească fața Mântuitorului, nici nu au îndrăznit să-L întrebe ceva, ci într-o tăcere și o smerenie desăvârșită s-au închinat Lui până la pământ și I-au cuprins picioarele. Era semnul de mulțumire adusă de către ele Mântuitorului Iisus Hristos pentru darul bucuriei. Pentru că le-a dat darul bucuriei zicând Bucurați-vă nu vă temeți, ele i-au mulțumit în forma cea mai smerită. Deci, învățăm de la aceste femei cum să ne purtăm în Biserica lui Hristos Cel Răstignit și Înviat din morți. Și mai învățăm de la femeile mironosițe o iubire smerită, milostivă și duioasă de cinstirea acelor morți […]Femeile mironosițe au văzut că Iisus a fost răstignit, a murit, a fost îngropat, nu s-au mai gândit la nici un avantaj, la nici un privilegiu, la nici un câștig pe care l-ar putea primi din partea unui mort. Pentru că iubirea adevărată smerită și sfințită prin credință și rugăciune este mai tare decât moartea cinstim pe morții noștri cei adormiți întru Domnul. Femeile mironosițe deci, arată prețuire față de o persoană și când nu mai există printre cei vii și merg să cinstească cu mir de mare preț, nu cu ceea ce se aruncă, nu cu ceea ce nu ne mai trebuie, ci cu mir proaspăt. Iată că cinstirea persoanei trece dincolo de orice calcul economic, utilitar sau de influență în societate. […] Mântuitorul Iisus Hristos a prețuit gestul lor și în locul mirului de mare preț pe care l-au cumpărat în semn de iubire pentru El le-a făcut bucuria întâlnirii lor cu El Cel Înviat. […] Din aceasta învățăm că orice dar sfânt pe care îl aducem în Biserică sau la mormintele celor care îi iubim în Hristos și în numele lui Hristos nu este un ban cheltuit și pierdut, ci este o bucurie a întâlnirii în comuniunea de iubire cu cel pe care îl cinstim”, a spus Preafericirea sa.

„Femeile mironosițe deși nu au făcut școli multe devin mari dascăli pentru Biserica întreagă”, a mai precizat Întâistătătorul Biserici Ortodoxe Române. „În Biserică învățăm unii de la alții, învățăm din smerenia celui care este mai smerit decât noi, din dărnicia celui mai darnic decât noi, din evlavia celui mai evlavios decât noi, din râvna celui care este mai râvnitor și mai iubitor de Hristos decât noi, din hărnicia celor care sunt mai harnici decât noi”.

Daruri și distincții pentru ostenitori

La final, părintele protoiereu Ioan Rădulescu, al Protopopiatului 2 Capitală, a citit hrisovul de sfințire a bisericii, iar apoi Preafericirea Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh, Ovidiu Laurențiu Stegăruș, respectiv iconom pe părintele Marius Marian Petre, după cum ne informează „Ziarul Lumina”. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit pentru noua biserică o cruce, iar pentru biblioteca parohială Biblia, în format mare, trei volume „Autocefalie și responsabilitate” și mai multe cărți de teologie.

Deoarece biserica s-a ridicat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2, Patriarhul României a acordat primarului Neculai Onțanu o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae iar persoanele din administrația Primăriei Sectorului 2 Capitală au primit distincții pentru ajutorul dăruit preoților în ridicarea lăcașului de cult și buna organizare a slujbei de târnosire.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…