Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Sf. Ap. și Ev. Ioan din Capitală

În Duminica a XIX după Rusalii, astăzi, 2 octombrie 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat în parohia Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan din Protoieria III Capitală. După sfințirea paraclisului de la demisolul noii biserici aflată încă în construcție, Patriarhul României, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie pe o esplanadă special amenajată în curtea bisericii.

În cuvântul rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericirea Sa a vorbit, printre altele, despre importanța iubirii milostive, arătând că rugăciunea este cea dintâi sursă de iubire.

Făcând referire la cuvintele Sfântului Isaac Sirul care arată că dragostea curată, nepătimașă, neposesivă dezinteresată se naște din rugăciune, Preafericirea Sa a evidențiat faptul că sufletul nostru se deschide și inima noastră devine milostivă și începe a se asemăna cu iubirea milostivă a lui Dumnezeu atunci când începem să ne rugăm mai mult pentru aproapele nostru. De asemenea, Patriarhul României a arătat că cine dobândește această iubire milostivă dobândește și multă pace.

Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat importanța iertării în viața creștinilor, arătând că sufletul sănătos este sufletul care nu mai păstrează în el răutatea răzbunării.

„Oamenii care nu pot ierta se înrăiesc din răutatea pe care le-au transmis-o cei care le-au făcut rău. Este o logică pe care Mântuitorul o răstoarnă și anume dacă răspundem la răutate cu răutate ne degradăm viața și ne otrăvim sufletul, de aceea iertarea nu este o simplă poruncă morală, ci este o stare de sănătate a sufletului. Numai sufletul iertător și milostiv este sănătos, sufletul răzbunător care nu uită răul, ci îl păstrează în el, acela se îmbolnăvește cu timpul pentru că prea mult poartă în el răutatea venită de la alții asupra lui. Deci, porunca iubirii față de semenii noștri nu este o opțiune filozofică, ci este o stare de sănătate a sufletului. Sufletul sănătos este sufletul care nu mai păstrează în el răutatea răzbunării”, a spus Patriarhul României.

Explicând Evanghelia care s-a citit la Sfânta Liturghie, numită și Evanghelia iertării vrăjmașilor, Preafericirea Sa a arătat că iubirea de vrăjmași sinceră, adică nu una fățarnică, începe cu rugăciunea pentru schimbarea lor în bine sau îndreptarea lor, iar „răzbunarea” sănătoasă a creștinului se arată când acesta răspunde la răutate cu bunătate. Făcând referire la cuvintele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, din Răzvan și Vidra, – ‘Răzbunarea cea mai cruntă este când dușmanul tău e silit a recunoaște că tu ești bun și el este rău’ – Patriarhul României a subliniat faptul că noi creștinii trebuie să răspundem răutății cu bunătate.

„Evanghelia iertării vrăjmașilor este Evanghelia sufletului sănătos, a vindecării sufletului nostru și a ridicării lui din starea de dorință de răzbunare cu răutate, într-o stare milostivă”, a mărturisit Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru clerici părintelui paroh Gheorghe Șupeală.

De asemenea, preotului Ștefan Șupeală, fost slujitor al bisericii, și celor care s-au implicat în mod deosebit în construcția bisericii: Mircea Deleageanu, director SC. Compres SRL, Florin Diaconu, director SC DeltaACM94 SRL, Lazăr Neacșu, director SC AthenaConstruct SRL, le-a fost acordată diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei .

Totodată, Preafericirea Sa a oferit distincții de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou credincioșilor: Traian Hoșdea, Dorin Mititelu, Adrian Constantin, George Gâliță, Viorel Gâliță, Giovani Galdiati, Dumitru Tutilă și Gheorghiță Voicu. Pentru altarul nou sfințit, Patriarhul României a dăruit o cruce de binecuvântare și o noua ediție a Evangheliei ilustrată cu icoane, primul volum al noii ediții a Proloagelor și cartea Credință pentru fapte bune. Lucrarea Bisericii în societate.

Comentarii Facebook


Știri recente