La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, a oficiat astăzi, 5 iunie, slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un impresionant sobor de ierarhi. În Catedrala Arhiepiscopală au fost prezenți înalți demnitari de stat, reprezentanți ai autorităților locale, civile și militare, personalități din lumea academică și culturală, numeroși preoți, călugări și credincioși.
Alături de Preafericirea Sa s-au aflat următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul ales al Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Daciei Felix, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după citirea pericopei evanghelice, a ținut și un cuvânt de învățătură.
„Sfinții Părinți de la Niceea ne arată cum se menține unitatea Bisericii. Unitatea Bisericii se menține prin mărturisirea dreptei credințe. De aceea, noi mărturisim Crezul ortodox înainte de Botez și înainte de Împărtășanie. Și pe baza dreptei credințe sau a legăturii noastre drepte, corecte, adevărate cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt primim începutul vieții veșnice încă din lumea aceasta pentru că toate sfintele taine ale Bisericii sunt arvuna vieții veșnice dată nouă aici pe pământ, iar plinătatea vieții veșnice o vom trăi după învierea cea de obște când nu numai sufletul, ci și trupul omului va participa la Slava Preasfintei Treimi ca bucuria și fericirea din Împărăția Cerurilor. Reținem însă în mod deosebit că Evanghelia de astăzi ne arată un lucru esențial privind unitatea Bisericii. Mântuitorul Iisus Hristos nu a vorbit despre unitatea Bisericii într-o predică, ci în stare de rugăciune. S-a rugat ca toți să fie una cei care cred în El”.
Scopul păstoririi este viața veșnică
„Mântuitorul Iisus Hristos spune că ‘Mi-ai dat putere Părinte Sfinte ca să le dăruiesc viață veșnică celor care cred că Tu M-ai trimis’. Deci, Mântuitorul Iisus Hristos arată care este scopul păzirii sau păstoririi celor care cred cu adevărat în Dumnezeu. Ei bine, scopul este viața veșnică. Nici mai mult nici mai puțin ceea ce primim noi prin mărturisirea dreptei credințe este mântuirea sau viața veșnică. Viața veșnică se caută încă din lumea aceasta. Viața veșnică nu este viața de după moarte cum greșit se înțelege uneori. Viața veșnică este viața trăită în comuniune cu Dumnezeu încă din lumea aceasta. De aceea, când ne împărtășim se cântă la strană ‘Cu Trupul lui Hristos vă împărtășiți și din Izvorul Cel fără de moarte gustați'”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după cum informează Radio TRINITAS.
Sfinții Părinți formulau dreapta credință
„Iată deci, în câteva cuvinte cum Evanghelia de astăzi face legătura cu Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea care erau păstori de comunități. În sinoade se adunau episcopii din toată lumea pentru că ei formulau dreapta credință ca să combată ereziile și rătăcirile de la dreapta credință și în același timp ei se duceau acasă, păstoreau pe toți clericii și credincioșii din eparhia lor în dreapta credință și așa se menținea unitatea Bisericii și în același timp se asigura temelia dobândirii mântuirii sau a vieții veșnice”, a mai spus Preafericirea Sa.
Cinstea mare presupune și răspundere mare
„Cinstea care se dă preotului se dă nu pentru a-i spori orgoliul sau pentru a-l lăuda într-un mod diplomatic, ci se dăruiește cinste mare celui care răspundere mare. Cu cât responsabilitatea în Biserică este mai mare cu atât se acordă cinstire mai mare celor care vor răspunde în Ziua Judecății pentru cei încredințați lor. Unui preot i se cere de sute de ori mai mult decât unui mirean pentru că i s-a încredințat spre păstorire o comunitate. Unui primar i se cere de la Dumnezeu mai mult decât unui simplu cetățean fiindcă i s-a încredințat păzirea și ajutorarea celor încredințați lui. Iată cum Duminica aceasta a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic ne arată că trebuie să mărturisim dreapta credință, dar trebuie să ne și rugăm. Numai cu ajutorul lui Dumnezeu se menține unitatea Bisericii care are ca fundament dreapta credință”, a explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, astăzi,a fost întronizat noul Arhiepiscop al Alba Iuliei în persoana Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Pop care a fost ales Arhiepiscopul Alba Iuliei în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 19 mai 2011.