Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Bariera Rahovei din București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat astăzi, 16 octombrie 2011, în mijlocul credincioșilor din Parohia „Bariera Rahovei”, Protopopiatul I Capitală, unde a resfințit pictura bisericii parohiale ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. În continuare, Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat credincioșii prezenți la manifestarea iubirii față de Dumnezeu și față de semeni prin rugăciune și fapte bune: „Să iubim pe Dumnezeu în rugăciune și pe semenii noștri în fapte bune. Această sămânță a iubirii lui Dumnezeu în rugăciune și a semenilor noștri în fapte bune este înăbușită de prea multe griji. Când, însă, noi cultivăm această sămânță a faptelor bune atunci avem bucuria rodirii. Numai a patra sămânță a căzut pe pământul cel bun, după cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos în pilda evangheliei de astăzi, El tâlcuind zicând: Această a patra sămânță care a căzut în pământul cel bun a rodit însutit și se referă la oamenii care ascultă cu inimă curată și bună Cuvântul lui Dumnezeu, îl păstrează și rodesc întru răbdare. Rodirea nu depinde numai de efortul nostru, ci depinde și de harul lui Dumnezeu”.

De asemenea, Preafericirea Sa a mai arătat că asemănarea omului cu Dumnezeu se face prin curăția, sinceritatea și milostivirea inimii: „Evanghelia ne cheamă să avem inimă curată, sinceră, fără viclenie, dar și milostivă. Iată cum inima curată și milostivă se aseamănă cu Dumnezeu cel Sfânt, Curat și Milostiv. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca această Evanghelie a Semănătorului care seamănă Cuvântul lui Dumnezeu să rodească multă lumină, bunătate și multă milostivire în sufletele noastre. Să rodim fapte bune, să ajutăm cu un cuvânt bun, o mână de ajutor sau cu un cuvânt de încurajare la patul unui bătrân sau unui bolnav. Nu trebuie să oferim multe lucruri materiale pentru a fi milostivi, uneori însăși prezența noastră lângă un om singur sau suferind este o mare milostivire. Sunt oameni care suferă nu atât de sărăcie, cât de singurătate”.

La final, au fost hirotesiți iconomi stavrofori de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, părintele paroh Dorobanțu Ion și părintele Modrogan Gheorghe, ca răsplată a ostenelilor lor. După cum informează „Ziarul Lumina”, Ordinul „Sanctus Stefanus Magnus” pentru mireni i-a fost acordat lui Ștefan Cliseru, care a sprijinit lucrările de restaurare a picturii, iar Diplome de Onoare au fost oferite binefăcătorilor și ostenitorilor. Preafericirea Sa a dăruit sfântului lăcaș o Cruce de binecuvântare și bibliotecii parohiale – Evanghelia cu 60 de ilustrații color, volumul I din „Proloage” și cartea „Credință pentru fapte bune”, iar credincioșilor iconițe cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Din partea slujitorilor și credincioșilor, Părintele Patriarh a primit o icoană a Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente