Patriarhul României a întâmpinat Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci la Catedrala Patriarhală

Delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, care a adus Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci a sosit în această seară la orele 20:30 la Catedrala Patriarhală din București și a fost întâmpinată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. A urmat o slujbă de Polihroniu în prezența a sute de credincioși, la această slujbă alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, au mai fost și următorii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța sosirii la București a Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci.

„Bunul Dumnezeu a binevoit ca anul acesta Hramul Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei Patriarhale și Ocrotitorul Capitalei, împreună cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, să avem o bucurie deosebită și anume bucuria pe care Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare a avut-o când a găsit Sfânta Cruce la Ierusalim. În Biserica noastră Catedrală primii ocrotitori sau patroni spirituali ai acestei Catedrale sunt Sfinții Împărați Constantin și Elena. Totdeauna ei sunt pictați având Crucea între ei, în mijloc. Unul, Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe Cer și i-a spus Dumnezeu prin literele din jurul Crucii ‘În acest semn vei învinge’. A văzut-o în vis, apoi i s-a arătat pe Cer ziua, iar mama sa, Elena, a descoperit Crucea în pământ. Și prin aceasta vedem că Sfânta Cruce leagă cerul și pământul laolaltă, pentru că Hristos Domnul Cel pogorât din Ceruri pe pământ S-a răstignit, a fost înmormântat, a înviat și S-a înălțat întru slavă la Ceruri. Deci, noi nu despărțim Crucea de Hristos și nici pe Hristos de Sfânta Cruce”, a spus Preafericirea Sa.

„Avem o binecuvântare atât de mare în mijlocul nostru încât nici nu o putem exprima în cuvinte. Atât de mare este binecuvântarea aceasta să ne întâlnim cu Lemnul pe care Hristos Domnul a fost răstignit încât suntem copleșiți de iubirea lui Dumnezeu arătată în Hristos Cel răstignit și înviat. De aceea, noi mulțumim Bunului Dumnezeu, Preasfintei Treimi pentru această mare bucurie și mulțumim în mod deosebit Înaltpreasfințitului Mitropolit Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei pentru dragostea frățească pe care ne-o arată și aici la București”, a mai subliniat Patriarhul României.

Înaltpreasfințitului Mitropolit Pavlos a mulțumit Patriarhului României pentru invitația de a aduce la București Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci cu ocazia Hramului Ocrotitorului Bucureștilor.

Racla cu Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci va fi așezată spre închinare credincioșilor în baldachinul special amenajat din curtea Catedralei Patriarhale, mâine, după ce va fi purtată alături de moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și a Sfinților Împărați Constantin și Elena în tradiționalul pelerinaj „Calea Sfinților”.Cinstitul Lemn al Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos se va afla pentru prima dată în Capitala României. Fragmentul care va fi adus din Grecia este cel mai mare dintre cele trei pe care Mănăstirea Ikosifinissa le deține. Cinstitul lemn a fost adus de la Ierusalim în anul 1960 de o maică pe nume Cristina, în urma unui pelerinaj la Locurile Sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente