Patriarhul României a împlinit 61 de ani

Ziua de duminică, 22 iulie 2012, a fost una de sărbătoare pentru Patriarhia Română, în această zi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlinind 61 de ani de viață. Momentul a fost marcat prin rugăciune la Mănăstirea ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Caraiman, alături de Preafericirea Sa aflându-se în slujire și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La momentul aniversar au participat, pe lângă soborul de arhierei, preoți și diaconi, și numeroși credincioși care au dorit să-l felicite pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, dar și alți pelerini veniți special pentru a se ruga în sfânta mănăstire de sub crucea de la Caraiman.

Mulți dintre credincioși au sosit de la primele ore ale dimineții și au participat la slujbele mănăstirii, apoi au asistat la Sfânta Liturghie săvârșită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. După Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Daniel a tâlcuit credincioșilor învățăturile ce reies din pericopa citită, în care se istorisesc vindecările săvârșite de Mântuitorul asupra a doi orbi și a unui demonizat în Capernaum.

Referindu-se la vindecările evocate în pericopa citită, după cum ne informează Ziarul Lumina, Preafericitul Părinte Daniel a explicat că atunci când cerem ceva de la Dumnezeu trebuie să o facem cu credință. Că trebuie să fim oameni ai rugăciunii stăruitoare, așa cum au fost cei doi orbi, dar să ne și arătăm recunoștința pentru binefacerile primite. ‘Recunoștința este cea mai mare virtute a omului când exprimă iubirea sa față de binefăcătorii lui. Se spune în popor că recunoștința este floare rară. Foarte adesea tinerii nu mai mulțumesc părinților că i-au născut și i-au crescut, studenții nu mai mulțumesc profesorilor, o mulțime de vecini nu mai mulțumesc celor care i-au ajutat când erau în nevoie. Ținem minte mai mult răul pe care ni-l face cineva decât binele pe care l-am primit de la Dumnezeu prin oamenii care ne-au ajutat. Acești orbi ne arată însă că recunoștința trebuie mărturisită. În primul rând să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite. Pentru faptul că avem vedere, că avem auz, că putem vorbi, că ne putem mișca. Nu știm cât de mari sunt darurile sănătății, decât atunci când nu o mai avem. Nu știm că avem inimă, decât atunci când se îmbolnăvește. Orbii vindecați ne învață să vedem duhovnicește mai bine’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat să ne ajutăm semenii, să îi ajutăm pe cei care au nevoie de sprijinul nostru, pentru ca să devenim mâini lucrătoare ale Mântuitorului în lume. ‘Se cuvine ca noi, după ce ascultăm Evanghelia, să nu uităm pe cei care sunt săraci, necăjiți, bolnavi. Să vizităm bolnavii după putință, iar dacă nu putem ajunge la ei, să ne rugăm pentru ei, să trimitem un bănuț pentru medicamente, pentru că în multe feluri putem ajuta. Și când ajutăm pe cei care se roagă Lui Dumnezeu să îi ajute, noi devenim mâinile iubirii milostive a Lui Hristos. Devenim trupul tainic al Lui Hristos’, a mai arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Felicitări pentru aniversarea zilei de naștere

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a vorbit credincioșilor despre importanța acestei zile pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, dar și pentru noi, membrii Sfintei Biserici. ‘Astăzi, la Sfânta Liturghie am înălțat rugăciuni către bunul și milostivul Dumnezeu alături de Preafericirea Sa cu mulțumire și recunoștință pentru darul vieții. Sunt convins că în timpul Sfintei Liturghii s-a înălțat către Dumnezeu, mulțumindu-i pentru darul vieții, dar și pentru multele daruri cu care l-a înzestrat și pe care, încă din copilărie, a știut să le cultive cu o voință tenace și să le pună în slujirea Bisericii și a semenilor’, a arătat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, care a mai adăugat și că această zi este un prilej ‘binecuvântat de reflecție și meditație asupra anilor și etapelor vieții pe care le-a parcurs ca elev, ca student, ca doctorand, ca profesor, până când Dumnezeu l-a chemat la cea mai înaltă slujire, demnitatea arhierească, slujire pe care a înțeles să o îndeplinească cu tot devotamentul, cu toată credincioșia și cu toată dragostea față de tot poporul român cel binecredincios’, a mai adăugat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

Totodată, a oferit din partea Permanenței Consiliului Național Bisericesc al Patriarhiei Române și din partea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor o icoană a Sfintei Treimi, o reproducere a icoanei realizate de Andrei Rubliov, precum și un buchet de flori.

La final, Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit pentru urările și darurile făcute, aducând în același timp mulțumiri părinților trupești pentru că l-au născut și crescut cu credință în Dumnezeu, părinților duhovnicești, profesorilor pe care i-a avut și tuturor colaboratorilor Preafericirii Sale, dar și credincioșilor și credincioaselor care împreună transmit mai departe dreapta credință primită de la moși și strămoși. ‘Din milostivirea lui Dumnezeu trăim pe pământ și de modul în care trăim pe pământ și săvârșim faptele bune ale credinței depinde fericirea noastră veșnică, cerească. Este o mare binecuvântare când ne întâlnim în biserici noi, în mănăstiri ctitorite recent sau mănăstiri vechi restaurate recent. Toate acestea arată credința jertfelnică a poporului român care a descoperit în cruce, în răbdarea cu gândul la Hristos sursa de putere spirituală de a înfrunta necazurile fără a dispera’, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, credincioșii au oferit flori Patriarhului României, urându-i împreună cu soborul de slujitori ‘La mulți ani’, iar ei au primit la rându-le, în semn de binecuvântare, iconițe cu Maica Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente