Patriarhul României a împlinit 59 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit ieri, 22 iulie, 59 de ani. La Catedrala patriarhală, în cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, a poporului român și a Preafericirii Sale, informează ‘Ziarul Lumina’.

Patriarhul Daniel s-a născut în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, ca al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. A studiat Teologia la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu, frecventând, în perioada 1974-1976, cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. Și-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 1987, a intrat în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. La 4 martie 1990 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și a fost hirotonit arhiereu. La puțin timp (7 iunie 1990) a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, demnitate în care a stat până în 2008. La 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel a avut loc duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din București. Patriarhul nostru deține mai multe funcții și onoruri, între care aceea de membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase de la Bruxelles, și a obținut mai multe titluri și distincții. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țara noastră, precum și al Universității Catolice „Sacred Heart”, Fairfield, Connecticut, SUA. La 30 septembrie 2007, când a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a primit din partea președintelui Traian Băsescu Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Patriarhul Bisericii noastre a fondat mai multe publicații și a participat la peste 100 de simpozioane, congrese, conferințe, colocvii și întruniri naționale și internaționale, fiind, de asemenea, autorul mai multor volume de scrieri. A publicat peste 1.000 de articole, studii, cuvântări și prefețe atât în română, cât și în limbile franceză, engleză și germană.

Realizări și perspective

În activitatea Sa de până acum, Patriarhul Daniel s-a remarcat ca fondator de instituții, publicații, organizator de simpozioane, colocvii, congrese și expoziții, precum și inițiator, sprijinitor și coordonator a numeroase programe sociale, culturale și educative. A înființat și susținut mai multe instituții de învățământ teologic, mai multe asociații social-filantropice și centre cultural-pastorale, atât în Moldova, cât și în Arhiepiscopia Bucureștilor. A arătat o grijă deosebită pentru monahism, numărul mănăstirilor și schiturilor crescând considerabil. În timpul arhipăstoririi Sale, au fost canonizați mai mulți sfinți români, au fost înființate sau reactivate eparhii, iar mai multe episcopii istorice din țară au fost ridicate la rangul de arhiepiscopie. A efectuat o vizită irenică la Constantinopol, vizite pastorale în Austria, Franța și Spania, precum și vizite canonice în mai multe arhiepiscopii și episcopii din țară. La București, Patriarhul Daniel a pus bazele primului Centru de Presă al Bisericii Ortodoxe Române, BASILICA, în cadrul căruia funcționează Radio TRINITAS, TV TRINITAS, Ziarul Lumina, Agenția de știri BASILICA și Biroul de presă al Patriarhiei Române. Cu purtarea de grijă a Preafericirii Sale, s-au făcut toate demersurile pentru demararea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Comentarii Facebook


Știri recente