Patriarhul României a hirotesit întru duhovnic 10 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor

Zece preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit astăzi, 23 februarie 2012, hirotesia întru duhovnic. Slujba hirotesiei a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Reședința Patriarhală.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat, în cuvântul de învățătură, importanța Tainei Spovedaniei pentru viața credincioșilor, precum și rolul de mijlocitor al preotului în relația dintre Dumnezeu și oameni: „Trebuie ca preotul să fie un doctor al sufletelor, un om care cunoaște iubirea milostivă a lui Dumnezeu-Tatăl, lumina Evangheliei Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, pacea și bucuria Duhului Sfânt care lucrează în sufletul omului din momentul în care el regretă păcatul și ia hotărârea să se spovedească. Taina mărturisirii și iertării păcatelor, care este în mod prescurtat numită Sfânta Spovedanie, este un mare dar de la Dumnezeu. Taina Pocăinței, spun Sfinții Părinți ai Filocaliei, este un har peste har. Sfântul Ioan Gură de Aur spune toate le face Dumnezeu. Harul Preasfintei Treimi doar împrumută de la preot vocea și mâna. Deci, Hristos dăruiește iertarea, dar o face prin Trupul Său tainic și mai ales prin cei care îi conduc în această lume comunitățile euharistice. Așadar, este o mare cinste ca să devenim mâna lui Hristos care stă pe capul penitentului atunci când este dezlegat de păcate și vocea lui Hristos care pronunță iertarea păcatelor”.

Totodată, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe cei zece preoți duhovnici nou hirotesiți să se roage pentru fiii lor duhovnicești: „Cea mai bună rânduială este ca atunci când ne pregătim pentru împărtășanie să fim spovediți și să fi avut de la duhovnic binecuvântarea de a ne împărtăși. Preotul care spovedește și îndrumă este un părinte duhovnicesc, dar este duhovnicesc și pentru că se roagă pentru toți fiii și fiicele duhovnicești, deoarece adesea oamenii știu ce au de făcut, dar nu au putere spirituală suficientă pentru a putea ieși din tirania păcatului. De aceea, avem nevoie și de rugăciunea altora pentru noi, nu numai de propriile noastre rugăciuni”.

La final, Patriarhul României a dăruit părinților hirotesiți întru duhovnic cartea Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul. Pe lângă textul Dumnezeieștii Liturghii, volumul cuprinde și Rânduiala Sfintei Împărtășiri, slujba Litiei mici și alte rugăciuni necesare, precum și un capitol despre săvârșirea Laudelor bisericești în Sfântul și Marele Post. De asemenea, conține Adunarea de cereri pe scurt pentru diferite trebuințe și Sinaxarul pentru perioada Triodului.

Comentarii Facebook


Știri recente