Patriarhul României a binecuvântat începerea lucrărilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat astăzi, 3 septembrie, începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului. Evenimentul s-a desfășurat pe locul unde va fi ridicat edificiul, în apropiere de Casa Poporului.

La ceremonie au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membrii Adunării Naționale Bisericești, membrii Consiliului Național Bisericesc, oameni de cultură, reprezentanți ai autorităților și mai mulți credincioși.

La final Patriarhul României a ținut un cuvânt prin care a subliniat importanța construirii Catedralei Mântuirii Neamului: „Înaltpreasfințiile voastre, Preasfințiile voastre, stimate autorități, dragi frați din Republica Moldova, iubiți credincioși și credincioase. Avem un moment sfânt astăzi, și anume, după ce am primit ieri autorizația de construcție a noii catedrale numită Catedrala Mântuirii Neamului am adus rugăciune de mulțumire și cerere în același timp lui Dumnezeu, Preasfintei Treimi pentru începutul organizării șantierului, început care se și vede aici și pentru lucrările propriu-zis de construcție care vor începe după selectarea firmei care va construi catedrala. Acest moment coincide cu un alt moment foarte important în viața Bisericii noastre și anume constituirea Noii Adunări Naționale Bisericești după ce s-au constituit Adunările eparhiale în diferite eparhii. Deci, avem aici prezenți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și membrii clerici și mireni din Adunarea Națională Bisericească. Am dorit ca acest pelerinaj la locul unde va fi construită Catedrala Mântuirii Neamului să fie unul simbolic care înseamnă un moment de încurajare, dar și un moment de angajare a noastră spirituală și sigur, materială pentru a duce la bun sfârșit aceste lucrări care vor începe în curând”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a prezentat câteva caracteristici ale Catedralei Mântuirii Neamului : „Aici, se vede panoul din dreapta cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului și faptul că ea are un mesaj și anume, mesajul Învierii. Această Catedrală care are în componența turlelor, în număr de opt, ideea de Înviere, de făclii de Înviere. Fiecare turlă are semnificația unei făclii de Înviere. Și sunt opt pentru că opt este ziua veșniciei și ziua Învierii. Turla a opta este Turla Pantocrator, turla centrală. De ce am dorit ca această Catedrală să poarte deasupra ei un mănunchi de lumânări de Înviere pentru că în apropiere aici au existat cinci Biserici. Trei au fost demolate, deci ucise, și două au fost răstignite prin translare. În amintirea acestor Biserici care au fost răstignite sau ucise noi dorim să avem o Biserică mai mare care le cuprinde pe toate ca un simbol al Învierii celor vechi sub o formă nouă adunată în Biserică. Deci, această Catedrală care are forma de cruce latină cu un braț mai lung, care simbolizează procesiunea pelerinilor spre Altar, înaintarea noastră treptată spre Împărăția lui Dumnezeu simbolizată de Sfântul Altar este una românească, o sinteză inspirată din cele mai frumoase catedrale din țară, mai ales de la Timișoara și din alte părți ale țării, dar și din București, unele elemente sunt de aici, altele din Moldova, altele din nordul Transilvaniei, precum și o sinteză între stilul bizantin care se vede în interiorul Catedralei și exprimarea externă a stilului occidental într-o vreme în care peste 4 milioane de români ortodocși se află plecați la studii sau pentru muncă în Europa Occidentală, în Canada, Statele Unite ale Americii și chiar în Australia și Noua Zeelandă, unde avem o eparhie nouă ortodoxă română. Deci, această catedrală simbol a adunării în comuniune a românilor din țară și din străinătate este o catedrală care are ca funcție mai întâi rugăciunea comună”.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că noua Catedrală nu va fi nici mare nici mică, dar va fi suficient de mare pentru a aduna clerul și credincioșii înăuntru ei, subliniind astfel necesitatea ei practică: „Ea este o necesitate practică ținând seama de numărul mare aproape șaizeci de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care nu încap mai mult de doisprezece în Altarul Catedralei actuale de pe Dealul Mitropoliei. Deci, este o necesitate practică. În al doilea rând este un simbol al răstignirii și învierii noastre în istorie. E vorba de o catedrală care nu e nici mare nici mică, este de zece ori mai mică decât Casa poporului de alături, dar suficient de mare pentru a aduna clerul și credincioșii laolaltă în interiorul Bisericii. Nu așa cum se întâmplă acum clerul rămâne în Biserică și credincioșii rămân în afara locașului de cult”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că, în această perioadă grea, construcția unei Biserici este un semn de speranță, și a evidențiat faptul că, în trecut, cele mai frumoase mănăstiri și biserici au fost construite în vremuri în care țara a fost greu încercată: ” Noi, în timpul acestei perioade care pare o perioadă de încercare, de criză economică, trebuie să aducem semne de speranță. Construirea unei Biserici este un semn de speranță, este un semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru că am supraviețuit încercărilor și o rugăciune de cerere către Dumnezeu să ne ajute să trecem prin greutăți astfel încât situația de astăzi seamănă cu toate situațiile din istorie când au fost construite cele mai frumoase Mănăstiri și Biserici. După fiecare război când țara a fost prădată, în mare parte arsă, pârjolită de năvălitori Ștefan cel Mare a construit o Biserică. Chiar și atunci când a pierdut o luptă a construit o Biserică în semn de pocăință. Când câștiga o victorie spunea ‘cu ajutorul Preamilostivului și Atotputernicului Dumnezeu am biruit’. Iar când pierdea o luptă, s-a întâmplat aceasta de două ori, foarte rar, spunea ‘pentru păcatele noastre au biruit dușmanii’. Noi ne punem nădejdea în Dumnezeu și când ne merge bine și când trecem prin greutăți”.

Preafericirea Sa și-a exprimat apoi speranța ca în curând să înceapă lucrările, iar peste trei ani, cu ajutorul lui Dumnezeu, să aibă loc sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului: „Catedrala Mântuirii Neamului înseamnă izbăvirii neamului de încercări, din mutilări ale teritoriului țării noastre, din situații de deportare, situații de diminuare a populației ca urmare a războiului. E vorba de o recunoștință și în același timp de o speranță care se exprimă într-o Biserică nou-construită. Fiecare Biserică este o lumânare de Înviere prin care ținem legătura cu generațiile trecute și ne orientăm duhovnicește spre generațiile care vor veni spre noi și ne vor pomeni. De aceea se spune despre ctitori ‘fericiții și pururi pomeniții ctitori’. Când nu mai au pe nimeni din familie îi va pomeni preotul și poporul credincios care se roagă într-o Biserică ctitorită de cineva pentru timp îndelungat. O Biserică nouă durează trei-patru sute de ani în istorie dacă este bine întreținută. Din orașul Ploiești nu mai există nicio Biserică, nicio clădire din secolul al XVII-lea cu o singură excepție: Biserica lui Matei Basarab. Toate celelalte clădiri s-au demolat, s-au deteriorat și au fost înlocuite. Singura clădire din secolul al XVII-lea este Biserica. Noi, sperăm că această catedrală se construiește, așa cum spunea domnul profesor Pavel, pentru cel puțin o mie de ani. Iată că această Basilică Sfânta Sofia din Constantinopol din secolul al VI-lea durează până astăzi. Are peste o mie și câteva sute de ani. Aceasta este harisma sau binecuvântarea ctitoriei unei Biserici. Are în ea parfumul Învierii și al veșniciei. Fericiți sunt cei pe care Hristos Domnul îi cheamă să împrumute Lui mâinile lor pentru a zidi Biserica. Atunci înțeleg mai bine ce înseamnă adevărul că Biserica este Trupul lui Hristos, mâinile iubirii Sale în lume. Deci, fie că oferim efortul nostru fizic, fie efortul nostru financiar când construim o Biserică pentru slava Preasfintei Treimi, cinstea Mântuitorului și a sfinților lui, noi devenim mâinile lucrătoare și sfințitoare ale lui Hristos. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca în curând să începem efectiv lucrările și peste trei ani să venim la sfințire”.

Comentarii Facebook


Știri recente