Patriarhul poate intemeia stavropighii

Domniei Sale,

Domnului ADRIAN PATRUSCA,

Redactor sef al cotidianului “Ziua”

Domnule Redactor sef,

In legatura cu articolul intitulat „Patriarhul lasat fara litera „s”, aparut sub semnatura d-lor George Tarata si Andrei Ghiciusca in cotidianul „Ziua” din data de 8 martie a.c., p. 2, in virtutea dreptului la replica, Patriarhia Romana va roaga sa publicati urmatoarele:

Fara respect fata de deontologia profesionala si fiind doar preocupati de a justifica dezinformarile anterioare pe acelasi subiect, autorii articolului rastalmacesc hotararea Sfantului Sinod din 7 martie 2008, referitoare la intemeierea de stavropighii, sustinand ca punctul s) al art. 26 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane a fost inlaturat intrucat ar fi fost introdus ulterior sedintei Sfantului Sinod din 28 noiembrie 2007. In realitate, in data de 7 martie 2008, membrii Sfantului Sinod intruniti in sedinta de lucru au constatat ca respectivul paragraf a fost introdus legal in textul proiectului de Statut in timpul sedintei de lucru a Sfantului Sinod din 28 noiembrie 2007, impreuna cu alte 24 de amendamente. Ierarhii au evidentiat realitatea stavropighiei in Bisericile Ortodoxe, fundamentata pe temeiul traditiei stravechi din Ortodoxia universala. Apoi, pentru a se evita orice teama nejustificata privind infiintarea de stavropighii in manastirile eparhiale, membrii Sfantului Sinod au reformulat art. 26, lit. s), in conformitate cu propunerea anterioara a Patriarhiei Romane exprimata deja in comunicatul de presa din 28 februarie 2008, care prevedea mentinerea acordului chiriarhului (episcopului) locului si aprobarea Sfantului Sinod drept conditii prealabile ale infiintarii de stavropighii patriarhale. Redam mai jos, integral, reformularile adoptate de Sfantul Sinod:

Art. 26, lit s) – [Patriarhul], in mod exceptional si cu motivatii justificate, in acord cu traditia ortodoxa si cutuma romaneasca, poate intemeia stavropighii in interes bisericesc, cu acordul prealabil al chiriarhului locului si cu aprobarea Sfantului Sinod.

Art. 79 (1) – Chiriarhul este conducatorul canonic al manastirilor, schiturilor si metocurilor din eparhia sa, cu exceptiile prevazute in art. 26 lit „s” din prezentul Statut pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane.

Aceste reformulari vor fi integrate, impreuna cu alte amendamente, intr-o viitoare editie a Statutului. Ca atare, Sfantul Sinod confirma inca o data dreptul patriarhului de a infiinta stavropighii. Orice alt comentariu in legatura cu profesionalismul celor doi jurnalisti ai cotidianului „Ziua” este de prisos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…