Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Aleksei al II-lea, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei anuale ‘Pervosveatiteli’ ca viitorul Mitropoliei Basarabiei este incert. El sustine ca pozitia pe care presedintele Voronin o are fata de faptul ca ‘majoritatea credinciosilor din tara apartin Mitropoliei Moscovei si intregii Rusii ar fi un exemplu pentru multi sefi de stat’, informeaza Romanian Global News. ‘Presedintele Voronin este un politician cu gandire limpede care apreciaza situatia data ca pe una stabila, care nicidecum nu ameninta interesele nationale ale Republicii Moldova. Solidarizarea si evolutia Bisericii Ortodoxe in Moldova se datoreaza politicii bine gandite a Statului fata de Biserica si atitudinii binevoitoare fata de necesitatile credinciosilor’, afirma patriarhul Moscovei. El afirma ca istoria Bisericii Ortodoxe din Moldova nu a fost deloc simpla. ‘In 1990, dupa crearea republicii independente, un grup de preoti si enoriasi s-au pronuntat pentru trecerea Bisericii sub jurisdictia Mitropoliei Romaniei. Astfel, a fost pus inceputul unei noi sciziuni. Desi numarul celor care au trecut de partea Bisericii romanesti a fost neinsemnat, iar preotilor care au generat sciziunea le-a fost interzis sa mai slujeasca, Biserica i-a primit si a creat pe teritoriul Moldovei asa-numita Mitropolie a Basarabiei. Timpul a aratat cat de nefireasca este aceasta situatie – daca numarul crestinilor ortodocsi creste, se majoreaza si numarul bisericilor si a manastirilor, apoi viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert. Acest exemplu demonstreaza ca, de cele mai multe ori, sciziunile religioase se produc din cauza intereselor politice ale unora sau altora’, a mai spus patriarhul Aleksei. Responsabili de la Mitropolia Basarabiei au declarat ca este regretabil faptul ca patriarhul Moscovei face in presa ‘astfel de afirmatii eronate’. ‘Acest spatiu dintre Prut si Nistru a tinut totdeauna de Mitropolia romana a Moldovei, cu sediul la Suceava si Iasi. Odata cu anexarea Basarabiei de catre Imperiul tarist, in 1812, s-a afirmat si politica de expansiune a Bisericii Ruse, care continua si in prezent. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei, in 1992, nu a fost o sciziune, ci recunoasterea unui adevar istoric si revenirea la Biserica-mama, Patriarhia Romana. Nu credem ca in ultima sa vizita pe care a avut-o la Chisinau, patriarhul Aleksei s-a documentat in mod special despre activitatea Mitropoliei Basarabiei, incat sa afirme ca ‘viitorul Mitropoliei Basarabiei nu este cert’, au mai declarat responsabilii de la Mitropolia Basarabiei.
ASCOR Iași organizează crosul caritabil „Aleargă pentru dorințe”
Crosul caritabil „Aleargă pentru dorințe”, organizat de ASCOR Iași, va avea loc sâmbătă, 4 iunie 2022, de la ora 14.00. Scopul este susținerea a 25 de copii cu posibilități materiale reduse pentru atingerea de performanțe…
Țară mică, inimă mare: Maia Sandu mulțumește Misiunii Diaconia pentru că ajută refugiații ucraineni
Misiunea Diaconia a Mitropoliei Basarabiei făcut publică miercuri o scrisoare de mulțumire primită de la Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, care apreciază implicarea organizației în sprijinul oferit refugiaților din Ucraina. „Am arătat astfel că suntem…
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis un comunicat referitor la conflictul din Ucraina
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a transmis marți un comunicat referitor la situația din Ucraina. Reprezentanții comunităților monahale din Sfântul Munte își exprimă compasiunea pentru victimele conflictului din această țară și afirmă că se roagă…
ASCOR Oradea organizează o conferință despre estetică și teologie în Arta Bizantină
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos. Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă…
Tabăra din pridvorul satului: Poți dona pentru vacanța copiilor din satele Moldovei
Și în vara aceasta, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează proiectul „Tabăra din pridvorul satului”. Sloganul Taberei din Pridvorul Satului 2022 este „Niciun copil fără vacanță!”. Scopul proiectului este să se ofere o…