Patriarhul Justinian – 35 ani de la trecerea la Domnul

Astăzi s-au împlinit 35 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Justinian Marina. În biserica Mănăstirii bucureștene „Radu Vodă”, acolo unde se află și mormântul celui de-al treilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, seminariști și credincioși au participat la o slujbă de pomenire.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, părintele arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Ceea ce am făcut noi astăzi este de fapt o recunoștință a Bisericii pentru un mare patriarh care a păstorit în vremuri grele, pentru un patriarh care a condus corabia Bisericii în vremuri de furtună. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea în una din omiliile sale că măestria corăbierului se vede pe timp de furtună și nu pe vreme bună”.

Mormântul Patriarhului Justinian Marina este singurul care se află la Mănăstirea bucureșteană „Radu Vodă”, toți ceilalți patru Întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române fiind înmormântați în Catedrala Patriarhală.

„Deși a iubit foarte mult Catedrala Patriarhală în care a slujit ca patriarh aproape 30 de ani, Patriarhul Justinian a iubit și Mănăstirea Radu Vodă pe care a salvat-o prin așezarea mormântului său în acest loc, pentru că potrivnicii Bisericii din acea perioadă doreau, așa cum s-a întâmplat și în alte locuri din Capitală, să dărâme această istorică și preafrumoasă biserică și mănăstire. Însă, prin așezarea mormântului său în acest loc, la Radu Vodă, el a salvat în vremurile respective de la dărmare, biserica acestei mănăstiri”, a mai spus părintele arhim. Timotei Aioanei.

La slujba de pomenire au participat și cunoscuți ai Patriarhului Justinian.

Justinian Marina s-a născut la 22 februarie 1901, în satul vâlcean Suești. A condus Biserica Ortodoxă Română în perioada 1948-1977.

Comentarii Facebook


Știri recente