Patriarhul ecumenic participa la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, a sosit in aceasta dupa amiaza la Sibiu, pentru a participa, incepand de astazi si pana pe data de 9 septembrie a.c., la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana, organizata de catre Conferinta Bisericilor Europene si Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice din Europa. Tema acestei Adunari este: ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru reinnoire si unitate in Europa’. La eveniment vor participa aproximativ 3.000 de reprezentanti ai tuturor Bisericilor din Europa. La Catedrala mitropolitana din Sibiu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului a fost intampinat de catre IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, si de IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului. Cu acest prilej, a fost oficiat un Te-Deum de intampinare, dupa care IPS Mitropolit Laurentiu a adresat un cuvant de bun venit Sanctitatii Sale: ‘Va intampinam cu dragoste aici, in Catedrala mitropolitana a Ardealului, construita acum 100 de ani si care a imbracat acum o noua haina prin refacerea picturii si prin impodobirea bisericii, si a pastrat pe parcursul timpului frumusetea aceasta prin podoaba pe care a oferit-o credinciosii nostri. Catedrala este mereu plina de credinciosi care s-au adapat si in vremuri grele ale perioadei comuniste din izvorul nesecat al invataturii Mantuitorului Iisus Hristos. Catedrala noastra a adus aici centrul crestinismului – Catedrala ‘Sf. Sofia’. De aceea, ne amintim mereu de Sanctitatea Voastra si de Biserica Constantinopolului. De asemenea, astazi suntem bucurosi ca putem participa la cea de-a III-a Adunare Ecumenica a Bisericilor Europene si putem arata aici, in acest oras al Ortodoxiei, valoarea spirituala sau spiritualitatea ortodoxa tuturor delegatilor din Bisericile Europei. Va imbratisam si va sarutam dreapta si rugam pe bunul Dumnezeu sa va randuiasca sanatate si sa avem si alte ocazii de a ne intalni aici, pe pamantul Ardealului’.

A urmat apoi un cuvant al Sanctitatii Sale Bartolomeu, patriarhul ecumenic de Constantinopol, care si-a exprimat bucuria de a participa la cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana: ‘Putin dupa vizita noastra in tara dvs., cand ne-am adunat sa-l prohodim pe raposatul si neuitatul Patriarh Teoctist, ma aflu din nou aici, de data aceasta cu ocazia Adunarii Bisericilor Europene, care reprezinta un moment important pentru istoria Bisericii din continentul nostru. Felicit Biserica Ortodoxa Romana pentru ca gazduieste acest eveniment, felicit si Biserica locala din Sibiu si orasul, care este anul acesta una din Capitalele Culturale Europene. Evenimentul are o mare importanta, e un moment istoric pentru Bisericile de azi din Europa, pentru Bisericile crestine care sunt chemate sa dea marturie de unitate, de pace si de solidaritate. Ii multumesc inca o data IPS Mitropolit Loctiitor de Patriarh, IPS Ierarh al locului care, impreuna cu colaboratorii lor, ne-au facut aceasta implinire frumoasa de a fi aici in Catedrala mitropolitana. IPS Laurentiu a vorbit despre frumusetea acestei biserici. Permiteti-mi sa spun ca frumusetea acestei biserici este oglinda a frumusetii sufletului romanesc si a evlaviei poporului roman. Ii felicit pe sibieni ca au capatat in persoana IPS Laurentiu un ierarh care iubeste poporul si care are si educatia teologica profunda de care dispune. As vrea sa pomenesc in acest moment si figura IPS Antonie Plamadeala cu care am lucrat impreuna decenii de-a randul, cu diferite ocazii inter-ortodoxe si ecumenice. Vesnica sa fie pomenirea lui. Am admirat intelepciunea lui si dragostea lui pentru Biserica. Tututor romanilor ortodocsi si tuturor romanilor in general va impartasim binecuvantarea noastra patriarhala si va dorim toata binecuvantarea lui Dumnezeu’.

Programul celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene va debuta in aceasta seara cu o festivitate de primire a oaspetilor, urmata maine dimineata de o rugaciune de deschidere, in cadrul careia SS Bartolomeu, patriarhul ecumenic de Constantinopol, va rosti o predica, iar in cadrul plenarei inaugurale, IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, va adresa un cuvant de salut tuturor participantilor la aceasta Adunare crestina pan-europeana.

Comentarii Facebook


Știri recente