Patriarhul ecumenic Bartolomeu aI Constantinopolului ocupa locul 11 in topul celor mai influente 100 de personalitati din intreaga lume, dupa recenta catalogare a revistei ‘Time’. Prezentarea Sanctitatii Sale a fost facuta de catre arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, un admirator al Ortodoxiei si promotor al teologiei patristice, informeaza mitropolia-ardealului.ro. In cuvantul sau, arhiepiscopul de Canterbury a mentionat: ‘Patriarhul ecumenic al Constantinopolului se bucura de un titlu istoric foarte puternic, insa in comparatie cu rolul papei in Biserica Catolica, are o putere executiva directa limitata in lumea ortodoxa rasariteana. Patriarhii trebuie sa-si castige influenta lor pe scena internationala si cu adevarat, putini patriarhi in ultimele secole au reusit sa faca mai mult decat sa-si pastreze titlul lor. Intr-un mod care este profund fidel traditiilor cultului si reflexiei Bisericii Ortodoxe Rasaritene, a insistat asupra faptului ca intrebarile ecologice sunt in mod fundamental spirituale. A accentuat ca o lume in care Dumnezeu Creatorul foloseste firea materiala a Universului pentru a comunica cine este El si ceea ce El doreste, este una care implica respect de la persoanele umane. Probabil mult mai mult decat oricare alt lider religios de orice credinta, patriarhul Bartolomeu a mentinut deschisa aceasta dimensiune spirituala a ecologiei. Titlul patriarhului, din punct de vedere istoric, se refera la responsabilitatea pastorala a patriarhului ‘pentru intreaga lume locuita’. Acest demn si vizionar pastor a dat un complet nou sens vechiului titlu onorific. Lucrarea sa ne pune pe agenda noastra zilnica intrebarea legata de cum ne exprimam responsabilitatea spirituala pentru lumea in care traim’.
Patriarhul Teofil: Așteptăm cu nerăbdare să slujim împreună pentru a promova unitatea comuniunii noastre
Patriarhul Teofil a Ierusalimului a transmis o scrisoare deschisă cu prilejul împlinirii unui an de la întâlnirea care a avut loc la Amman, Iordania, de „dragul unității Bisericilor Ortodoxe Locale”. „După două zile de rugăciune…
Patrimoniul bucureştean digitalizat: Va fi realizat un circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR
Consilierii generali ai capitalei au adoptat vineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, anunţă Agerpres. Proiectul presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un…
Un preot, cel mai mare fan al naţionalei de rugby | „Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”, spune preşedintele FRR
Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei. Preotul slujeşte în Biserica Parc…
Smiley despre Schitul Prodromu: Locul acela îți oferă liniște
Smiley a vorbit în cadrul unui podcast realizat de producătorul Damian Drăghici despre cât de mult apreciază Schitul românesc Prodromu, despre muzică, credința în Dumnezeu și bucuriile vieții. „Te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă Artistul,…
73 de ani de la moartea Patriarhului Nicodim, un „slujitor al slovelor, iar nu numai al altarului”
În data 27 februarie 1948 trecea la cele veșnice al doilea patriarh al României, Nicodim Munteanu. În mod inspirat, scriitorul Cezar Petrescu l-a numit, pentru activitatea sa cărturărească, un „slujitor al slovelor, iar nu numai…