Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I va vizita in luna iunie 2004 Vaticanul.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopolul, va vizita Vaticanul la 29 iunie 2004 si se va alatura Papei Ioan Paul al II-lea la o ceremonie liturgica ecumenica ce va avea loc in acea zi, a anuntat agentia CWNews.

‘A devenit deja o traditie ca Patriarhia Ecumenica de Constantinopol sa trimita o delegatie la Roma la 29 iunie, la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, patronii Diecezei de Roma, dupa cum si Vaticanul trimite in fiecare an o delegatie la Instanbul (vechiul Constantinopol si Resedinta Patriarhiei Ecumenice) la sarbatoarea Sfantului Andrei, patronul Constantinopolului. Dar faptul ca acum se va deplasa la Vatican chiar Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I este un semn cu o semnificatie importanta.

Relatiile dintre Sfantul Scaun si lumea ortodoxa au fost marcate de tensiuni in ultimii ani.’, noteaza CWNews.

Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I s-a alaturat Patriarhului Ortodox Rus Alexei al II-lea in protestul vis-a-vis de propunerea de recunoastere a unei Patriarhii Greco-Catolice in Ucraina. In noiembrie 2003, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a afirmat ca daca Vaticanul va recunoaste Patriarhia Ucrainiana, efectul ar putea fi ruperea relatiilor cu Ortodoxia. Oficiali ai Vaticanului au declarat ca amenintarea formulata nu a fost un gest tocmai cumpatat.

In ciuda tensiunilor, liderii catolici si ortodocsi doresc continuarea dialogului si, in principal, reluarea lucrarilor Comisiei Internationale de Dialog. Comisia a fost suspendata dupa dificila intalnire de la Baltimore din anul 2002, in care piedica majora s-a dovedit a fi statutul catolicilor de rit rasaritean. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I – ‘primul intre egali’ intre ortodocsi – a mai condus o delegatie ortodoxa la Vatican la 29 iunie 1995.

Comentarii Facebook


Știri recente