Patriarhul Ecumenic Bartolomeu vizitează Rusia în luna mai

Acesta este titlul pe care ni-l propune revista „SOP” în data de 12 ianuarie 2010, relatându-ni-se că Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu va efectua o vizită oficială în Rusia, în a doua jumătate a lunii mai 2010, la invitația Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Moscovei, Chiril I, informează cotidianul Ziarul Lumina. Vizita a fost anunțată în timpul unei conferințe de presă din data de 12 ianuarie, de către Arhiepiscopul Ilarion (Alfeiev), responsabil al Departamentului de relații externe al Patriarhiei Moscovei. Programul acestei vizite va cuprinde slujirea Sfintei Liturghii la Moscova, Vladimir, Souzal, și Sankt Petersburg, a mai precizat acesta.

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mai fost la Moscova pe 9 decembrie 2008, pentru a conduce funeraliile precedentului patriarh ortodox rus, Alexei al II-lea, decedat pe 5 decembrie 2008. „De data aceasta este vorba despre o vizită oficială a Patriarhului Constantinopolului în Biserica Ortodoxă Rusă, prima după numeroși ani”, a indicat arhiepiscopul Ilarion, înainte de a estima că această vizită este posibilă pentru că în anul 2009 s-a produs „o ameliorare substanțială a relațiilor noastre cu Patriarhia Constantinopolului, datorită conștientizării necesității unei cooperări mai strânse între bisericile ortodoxe teritoriale”.

Acesta a mai declarat că Patriarhul Moscovei speră să „dezvolte relații reciproce active cu Biserica de la Constantinopol”, conform „liniei de conduită stabilite în timpul vizitei Patriarhului Chiril la Fanar (sediul Patriarhiei Ecumenice, la Istanbul), în iulie 2009”.

La întrebarea unui jurnalist despre un eventual acord între cele două patriarhii asupra situației ecleziale din Ucraina, unde ortodocșii sunt împărțiți în trei jurisdicții paralele, IPS Ilarion a răspuns că „nu există niciun acord asupra tematicii ucrainene, nici verbal, nici scris. Dar se înțelege, și de o parte și de alta, că din mișcarea pozitivă desfășurată în anul 2009 reiese faptul că niciunul dintre patriarhi nu va face nimic împotriva teritoriului canonic al celuilalt.”

În timpul aceleiași conferințe de presă, IPS Ilarion a mai precizat că Patriarhul Moscovei va mai face vizite protocolare în cadrul Patriarhiei Alexandriei, Egipt, la începutul lui mai 2010 și în cadrul Patriarhiei Antiohiei, al cărei sediu este la Damasc, Siria, în toamna acestui an.

Comentarii Facebook


Știri recente