Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a Bisericii Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică, 2 decembrie 2018, slujba de sfințire a Bisericii Sf. Nicolae din ostrovul Mănăstirii Cernica.

Resfințirea lăcașului de cult a avut loc în urma unor ample lucrări de renovare desfășurate începând cu anul 2003.

A fost nevoie de refacerea pridvorului, a turlelor căzute la cutremurul din 1940 și de alte lucrări de consolidare. A fost restaurată pictura existentă și a fost pictat noul pridvor. De asemenea, biserica are acum o nouă catapeteasmă, sisteme noi de încălzire, sonorizare și iluminat arhitectural.

Împreună cu Patriarhul Daniel au slujit: Arhiepiscopii Nifon al Târgoviștei și Calinic al Argeșului și Muscelului, Episcopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande, Episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, dar și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

Resfințirea Bisericii Sf. Nicolae a Mănăstirii Cernica. ©Luigi Ivanciu / ZL

Context: 150 ani de la trecerea la Domnul a Sf. Calinic

La finalul târnosirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat contextul în care s-a dorit finalizarea lucrărilor și motivele binecuvântării lor în acest an:

Primul motiv este acela că în 2018 s-au împlinit 150 ani de la trecerea la Domnul a celui care a fost starețul așezământului de la Cernica timp de 32 ani (1818-1850): Sf. Calinic, Episcopul Râmnicului.

Tot în acest context, pe 11 aprilie, de sărbătoarea Sf. Calinic de la Cernica, Patriarhul României a sfințit patru noi clopote ale Bisericii Sf. Gheorghe a aceleiași mănăstiri.

Al doilea motiv este acela al împlinirii unui secol de la Marea Unire: „Am dorit ca toate lucrările de aici să fie închinate Anului Centenar”, a subliniat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a evidențiat faptul că această sfințire de biserică este a doua sfințire oficiată de Preafericirea Sa după momentul istoric al sfințirii Catedralei Naționale.

Patriarhul a anunțat, de asemenea, că duminica următoare, 9 decembrie 2018, va sfinți Biserica „Sf. Maria” a Mănăstirii Techirghiol, stavropighie patriarhală.

„Aceste trei biserici pe care le sfințim una după alta încheie Anul Centenar ca semne de mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu și celor care au apărat credința de-a lungul timpului și care au arătat că sunt neam de voievozi ctitori de biserici și mănăstiri”, a spus Părintele Patriarh.

Catapeteasma unei biserici dărâmate de Ceaușescu a stat 30 ani la Cernica

Odată cu resfințirea Bisericii Sf. Nicolae a fost binecuvântată și noua ei catapeteasmă, care o înlocuiește pe cea salvată dintr-o biserică dărâmată în timpul regimului comunist.

În acest lăcaș de cult a fost păstrată timp de treizeci ani catapeteasma Bisericii Sf. Vineri Hereasca, dărâmată de Ceaușescu. „Această catapeteasmă a fost demontată, va fi restaurată și dusă în noua Biserică Sf. Vineri Hereasca”, a spus Părintele Patriarh.

Interiorul Bisericii Sf. Nicolae. ©Raluca Ene / Basilica.ro

Cu prilejul resfințirii, Biserica Sf. Nicolae a primit un al doilea ocrotitor, pe Sf. Proroc Ilie, precum și un framgent din moaștele Sf. Efrem cel Nou.

Biserica resfințită va deservi și ca lăcaș de rugăciune pentru Centrul de tineret din comuna Pantelimon.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente