Patriarhul Catolicos Ilia II a împlinit 40 ani de la întronizare. „Sunt recunoscător tuturor celor care se roagă pentru mine”

Preafericitul Părinte Ilia al II-lea a împlinit în prima zi de Crăciun 40 ani de la întronizarea ca Patriarh Catolicos al întregii Georgii. În timpul ceremoniei religioase din Catedrala Svetitskhoveli, Patriarhul a mulţumit tuturor pentru rugăciunile şi dragostea oferite în aceşti ani.

Cu ocazia marcării evenimentului, a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Svetitskhoveli din Mtskheta, Georgia.

Patriarhul Catolicos Ilia II a evidenţiat că ultimii 40 de ani au fost cei mai grei, dar a reuşit cu ajutorul lui Dumnezeu să treacă cu bine. De asemenea, liderul Bisericii Ortodoxe a Georgiei a apreciat că nu ar fi reuşit singur, fără suportul şi dragostea păstoriţilor săi. Pentru aceasta le este recunoscător tuturor.

Patriarhul Georgiei s-a născut în 4 ianuarie 1933 la Vladikavkaz, în Osetia de Nord, primind la botez numele de Irakli.

După ce a terminat şcoala, Irakli a studiat la Academia şi Seminarului Teologic din Moscova. A fost tuns în monahism, primind numele de Ilia, apoi a fost hirotonit ierodiacon în 1957 şi ieromonah în anul 1959.

După absolvire, părintele  Ilia s-a întors în Georgia unde a fost rânduit ca preot la Catedrala din Batumi. În anul 1961 a primit rangul de egumen, apoi pe cel de arhimandrit.

În 26 august 1963 a fost hirotonit episcop de Batumi şi Şemokmedi, cu rangul de vicar patriarhal. Tot în anul 1963 a devenit rector al Seminarului Teologic din Mtskheda, poziţie pe care a deţinut-o până în anul 1972. Pe atunci, seminarul din Mtskheta era singura şcoală teologică din Georgia.

În anul 1967 părintele Ilia a fost ales episcop de Ţkhumi şi Abhazeti, iar în 1969 a primit titlul de mitropolit. În data de 25 decembrie 1977 a fost ales Catolicos-Patriarh al Georgiei.

Ca patriarh, PF Ilia al II-lea a primit mai multe distincţii de la Patriarhii Bisericilor Antiohiei, Ierusalimului, Alexandriei, Rusiei, Greciei, Bulgariei și României.

În semn de recunoaştere a activităţii sale de teolog şi istoric bisericesc, Seminarul Teologic Ortodox Sf. Vladimir din New York (în 1986), Academia de Ştiinţe din Creta (în 1997) şi Seminarul Teologic Ortodox Sf. Tihon din Pennsylvania (1998) i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa în Teologie.

Patriarhul Ilia al II-lea este membru onorific al Academiei Georgiene de Ştiinţe (din 2003) şi al Academiei Internaţionale pentru Promovarea Cercetării Ştiinţifice (din 2007).

Foto Credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente