Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a târnosit o nouă Catedrală în Banat

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de mulți arhierei și de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit Catedrala nouă din Caransebeș, cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul’. La evenimentul care a îmbrăcat întreg Banatul în haine de sărbătoare au participat oficialități centrale și locale, politicieni, reprezentanți ai altor culte religioase și câteva mii de credincioși veniți împreună cu preoții parohi din oraș și din localitățile din jur, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Preafericitul Părinte Daniel a sosit sâmbătă la Caransebeș, unde un sobor de arhierei, preoți și diaconi, alături de oficialitățile locale și județene, precum și câteva sute de credincioși l-au întâmpinat în fața Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, cunoscută drept catedrala istorică din oraș. Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat începând cu ora 20:30 o slujbă de Te Deum, în prezența Întâistătătorului Bisericii noastre, a ierarhilor și invitaților. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a urat bun venit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a prezentat câteva date istorice legate de Episcopia din Banat și de catedrala veche din oraș, unde au avut loc cele mai importante evenimente din viața eparhiei. ‘Deși nu a fost construită pentru a fi catedrală, în 1865, când s-a înființat Episcopia Caransebeșului, Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ a devenit Catedrală episcopală. Mitropolitul Andrei Șaguna a înființat în acel an Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeșului. În această catedrală au fost înscăunați toți episcopii Caransebeșului: Ioan Popasu și Nicolae Popea, care au fost ucenicii marelui Șaguna, și mai apoi, în 1910, chiar în Duminica Tomii, vrednicul de pomenire Miron Cristea, care a devenit apoi mitropolit primat și primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Au fost înscăunați aici episcopii Iosif Badescu, Vasile Lăzărescu, care a devenit apoi primul mitropolit al Banatului după reînființarea mitropoliei, Veniamin Nistor, care a păstorit în vremuri grele și a fost nevoit să-și părăsească eparhia, apoi, în 1994, episcopul Emilian Birdaș, iar în 1996, înaintașul nostru, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului’, a spus Preasfințitul Lucian.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat rolul pe care l-au avut de-a lungul istoriei atât orașul Caransebeș, cât și episcopia de aici în viața Bisericii și a neamului românesc.

‘Orașul Caransebeș a fost un loc al mărturisirii credinței ortodoxe la margine de țară și un oraș al apărării identității și unității naționale, al refacerii unității naționale, împreună cu Aradul. Acest oraș a contribuit la dezvoltarea conștiinței naționale, de refacere a unității naționale, ceea ce s-a și realizat în 1918. De asemenea, Eparhia Caransebeșului rămâne în conștiința Bisericii Ortodoxe Române ca și cetate de cultură teologică. Seminarul teologic de aici a avut profesori iluștri, care au scris cărți de înaltă ținută academică și care au format generații întregi de preoți, profesori și oameni de cultură’, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Invitați de seamă

Patriarhul României, împreună cu arhiereii prezenți, a târnosit noua Catedrală din Caransebeș. După rânduiala obișnuită a înconjurării lăcașului de cult, a urmat pecetluirea Sfintei Mese din Altar, în piciorul căreia au fost așezate moaștele și hrisovul. După înveșmântarea Sfintei Mese, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a citit hrisovul în fața credincioșilor adunați pentru a participa la sfințire și la Sfânta Liturghie. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul secretar de stat pentru culte, Adrian Lemeni, prefectul județului Caraș-Severin și președintele Consiliului județean, Octavian Țunea, și Sorin Frunză Verde, primarul orașului Ion Marcel Vela, precum și parlamentari și politicieni din mai multe zone ale țării.

Din soborul de arhierei care a oficiat slujba de sfințire a Catedralei și Sfânta Liturghie la altarul nou-sfințit au făcut parte: Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Înalt Preasfințitul Luchian, Episcopul sârbilor ortodocși din Budapesta și Timișoara, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Daniil, Episcopul locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

‘Mântuitorul vine să mântuiască’

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh a vorbit credincioșilor adunați în noua Catedrală din Caransebeș despre jertfa mântuitoare de pe cruce, ca supremă expresie a iubirii divine față de oameni și despre Cruce, ca semn al biruinței asupra răului. ‘Iubirea lui Dumnezeu, Care Îl trimite pe unicul Său Fiu într-o lume bolnavă de păcat, de ură și de răutate pentru a o vindeca de păcat și moarte, este iubire mântuitoare și făcătoare de viață. Întrucât Hristos Cel care a murit pe cruce a fost fără de păcat, moartea ca plată a păcatului nu a putut să-L stăpânească, iar El a biruit cu moartea Sa puterea morții înviind din mormânt. În noaptea de Paști, noi ridicăm cu ambele mâini Sfânta Cruce în văzul tuturor, adăugăm lumânarea de Înviere la ea și spunem ‘Hristos a Înviat!’, apoi ni se răspunde ‘Adevărat a Înviat!’, deoarece Hristos Cel răstignit este Hristos Cel Înviat, Care și după moartea Sa poartă în trupul Său semnele Crucii, adică semnele cuielor din mâini și picioare, precum și semnul lăsat de lancea care L-a străpuns. Semnele Crucii rămân veșnic în trupul Mântuitorului Iisus Hristos, Cel Înviat și Înălțat la ceruri, pentru a ne arăta cât de mult ne-a iubit El pe noi și S-a dăruit nouă, ca pe noi să ne ridice la ceruri. De aceea, sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, ca cinstire a Sfintei Cruci, este preamărirea iubirii jertfelnice, a iubirii smerite, singura iubire pe care Dumnezeu o prețuiește. El nu prețuiește iubirea posesivă și mândră, ci iubirea smerită, care deschide sufletul omului spre a iubi pe Dumnezeu și pe semeni.

Evanghelia de astăzi ne mai spune că ‘Dumnezeu nu a trimis pe Fiul Său în lume ca să osândească, ci ca lumea să se mântuiască prin El’. Deci, Mântuitorul vine să mântuiască, nu să osândească lumea. El vine să cheme, să vindece pe cei bolnavi, să hrănească pe cei săraci, să îndrepte pe cei rătăciți, să ridice pe cei păcătoși și căzuți, vine să dăruiască viață adevărată. Crucea este lumină și binecuvântare spre mântuire. Crucea este semnul credinței în iubirea lui Dumnezeu, iubire mai tare decât moartea. De aceea, noi am făcut din Cruce semnul mântuirii, iar când spunem ‘Doamne, ajută-ne!’, ‘Doamne, mântuiește-ne!’, ‘Doamne, miluiește-ne!’, ne însemnăm cu Sfânta Cruce, deoarece ea este semnul iubirii Preasfintei Treimi pentru noi. De aceea, și biserica este construită sub formă de cruce, iar pe turlele ei se află o cruce, care ne amintește de iubirea lui Hristos pentru noi’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La final, Întâistătătorul Bisericii a oferit diplome și distincții ctitorilor, binefăcătorilor și tuturor jertfitorilor sfintei Catedrale din Caransebeș, care au contribuit esențial de-a lungul anilor la zidirea lăcașului de cult. Preasfințitul Episcop Lucian a primit un engolpion și o cruce, iar pentru Altarul catedralei, o cruce de binecuvântare. Au primit distincții consilierii Episcopiei Caransebeșului și protopopii, primarul orașului, prefectul de Caraș-Severin și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, precum și directorii firmelor care au construit lăcașul de cult.

A urmat cuvântul Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a reamintit de greutățile întâmpinate la începerea lucrărilor de zidire a Catedralei din Caransebeș: ‘Când am pus piatra de temelie, am îmbrăcat veșmintele primului episcop de Caransebeș, Ioan Popasu, și am spus că dorim să ducem mai departe dorința înaintașilor noștri. Iată, astăzi s-a împlinit aceasta’.

Preasfințitul Episcop Lucian a mulțumit tuturor ctitorilor, celor prezenți: ierarhi, preoți, autorități și credincioși. A subliniat cât de mult a fost așteptat acest eveniment. ‘Catedrala este una pe măsura jertfei înaintașilor și contemporanilor. Este o catedrală în care ne regăsim cu toții și în care am oficiat pentru prima dată Sfânta Liturghie, o catedrală pe care Episcopia Caransebeșului o merita de mult, de la început’, a subliniat PS Lucian, care și-a exprimat dorința de a înfrumuseța lăcașul de cult cu pictură și mobilier. Episcopul Caransebeșului a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o cruce de binecuvântare și un set arhieresc cu engolpion și cruce.

Mărturii de la pelerini

Am stat de vorbă cu câțiva dintre credincioșii care au venit dis-de-dimineață la Catedrala din Caransebeș pentru a participa la slujbele religioase oficiate aici de soborul de arhierei.

‘Ne simțim foarte bine la această mare sărbătoare. Am venit astăzi să ne rugăm pentru sănătate și pentru iertare de păcate. Slujba este foarte frumoasă, iar biserica este minunată’, a spus Maria Robăt, 70 ani. Cosmin, de 16 ani, ne-a mărturisit: ‘Catedrala este foarte frumoasă și reprezintă un simbol al orașului. Ne bucurăm mult că au venit atâția ierarhi să sfințească noua catedrală. Au venit mulți oameni din oraș, dar și din împrejurimi, ceea ce înseamnă că evenimentul este unul deosebit pentru întreaga zonă’.

Comentarii Facebook


Știri recente