Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a încheiat vizita canonică în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Vizita canonică a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române în Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a încheiat în această seară. Preafericirea Sa a fost însoțit la Aeroportul din Iași de către o parte din ierarhii slujitori, reprezentanți ai autorităților locale, și de către părinții consilieri de la Centrul Eparhial din Iași.

Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oferit Patriarhului României un album cu fotografii de la cele mai importante evenimente din cadrul vizitei canonice efectuată de Preafericirea Sa în Mitropolia Moldovei în perioada 13 – 17 octombrie 2010, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

În cele ce urmează prezentăm cele mai importante momente ale vizitei canonice ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei:

Primirea oficială a Preafericirii Sale a avut loc miercuri, 13 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde a fost oficiată o Slujbă de Te Deum. Patriarhul României a vorbit în cuvântul Său despre activitatea socială, pastorală, filantropică și misionară a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În seara zilei de miercuri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a ținut un cuvânt de învățătură la finalul Concursului Național de Muzică Eclezială Corală „Lăudați pe Domnul!”, etapa pe Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Evenimentul a avut loc la Catedrala mitropolitană din Iași.

În a doua zi a vizitei în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în ziua prăznuirii Cuvioasei Parascheva, hramul Catedralei mitropolitane din Iași, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de 22 de ierarhi.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei, i-a mulțumit Patriarhului României pentru participarea la sărbătoarea Moldovei și i-a oferit o icoană cu Sfânta Parascheva și Sfântul Maxim Mărturisitorul. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit, la rândul său, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan o icoană a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, amintind tuturor celor prezenți că în luna octombrie ortodocșii români participă la două mari hramuri, cel de la Iași, și cel de la București, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

În aceeași zi, în cadrul tradiționalului eveniment cultural „Scena valorilor”, desfășurat la sediul Primăriei Municipiului Iași, edilul municipiului, domnul Gheorghe Nichita, i-a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre distincția nou instituită „Ad Honorem”.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit vineri, 15 octombrie, în a III-a zi a vizitei, titlul de „Doctor Honoris Causa” din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ceremonia decernării a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a instituției academice. La festivitatea de decernare, „Laudatio” a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a susținut prelegerea „Autocefalia bisericească: unitate de credință și libertate de conducere”.

Tot vineri, 15 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat, în sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului eparhial, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2010-2011 pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași, eveniment ce se desfășoară anual în preajma sărbătorii Cuvioasei Parascheva. În cadrul ceremoniei a avut loc și deschiderea lucrărilor simpozionului internațional „Anul Crezului ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, organizat de instituția de învățământ teologic universitar.

Întâistătătorul Bisericii noastre a vizitat vineri seară și compania „Antibiotice Iași”, unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generale. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a oferit directorului general al instituției, domnul Ioan Nani, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. În semn de prețuire și recunoștință, directorul „Antibiotice Iași”, a anunțat că, de acum înainte, Centrul pentru Cercetare și Studii de Bioechivalență al companiei va purta numele Cuvioasei Parascheva.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat în a IV-a zi a vizitei canonice, sâmbătă, 16 octombrie, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Sihăstria. Înconjurat de un sobor de 8 ierarhi, diaconi și preoți, Preafericirea Sa a oficiat în Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” slujba Parastasului pentru părintele Ieroschimonah Paisie Olaru, la 20 de ani de la trecerea acestuia la cele veșnice. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evocat, la finalul Slujbei de pomenire, personalitatea marelui duhovnic Paisie Olaru. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, alături de ceilalți ierarhi prezenți, o slujbă de pomenire și la mormântul cunoscutului duhovnic.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a participat, în paraclisul „Sfântul Victorin”, al Mănăstirii Sihăstria, la un simpozion dedicat părintelui duhovnic Paisie Olaru. În deschiderea lucrărilor participanții au urmărit documentarul „Părintele Paisie Duhovnicul”, realizat de TRINITAS TV. Ierarhii prezenți la eveniment au conturat personalitatea marelui duhovnic prin mărturii personale.

În cea de-a patra zi a vizitei canonice, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat și în mijlocul credincioșilor din Roman. La Catedrala arhiepiscopală din municipiu, Preafericirea Sa a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Epicop-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului. Întâistătătorul Bisericii noastre l-a vizitat și pe chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Eftimie.

În ultima zi a vizitei canonice Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat, în duminica a XXI-a după Rusalii, slujba de resfințire a Bisericii Mănăstirii Golia din Iași. Pe lângă hramul istoric, „Învierea Domnului”, lăcașul de cult a primit cu acest prilej și cel de-al doilea hram, „Acoperământul Maicii Domnului”.

După slujba de târnosire, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada amenajată în fața Mănăstirii Golia. După-amiază, Preafericirea Sa a vizitat Centrul Medical „Providența” din Iași. Acesta a fost înființat la inițiativa Întâistătătorului Bisericii noastre, în timpul arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Tot în ultima zi a vizitei canonice în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba de sfințire a locului pe care se va ridica biserica „Sfântul Maxim Mărturisitorul și Sfântul Grigorie Palama” a parohiei Munteni-Copou din Iași. Parohia este inclusă în Protopopiatul „Iași 1” și a fost înființată în anul 2007.

Întâistătătorul Bisericii noastre și delegația care l-a însoțit au ajuns duminică după-amiază și la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Preafericirea Sa a oficiat aici slujba de sfințire a picturii capelei cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a fost cea de-a șasea pe care Preafericirea Sa a efectuat-o în acest an în țară, la care se adaugă și cea în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, din luna aprilie.

Comentarii Facebook


Știri recente