Patriarhul Antiohiei a trecut la cele veșnice

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

Preafericitul Părinte Patriarh Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei și al Întregului Orient a trecut la cele veșnice

Patriarhia Română anunță trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Ignatie al IV-lea Hazim, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, după o îndelungată suferință în dimineața zilei de miercuri, 5 decembrie 2012.

Preafericitul Părinte Patriarh Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei s-a născut în anul 1921 în localitatea Mhardey din apropierea orașului Hama (Siria), într-o familie de creștini ortodocși arabi. A studiat literatura la Universitatea din Beirut, Liban.

În anul 1945 a început să studieze teologia la Institutul Sfântul Serghie din Paris și a fost hirotonit preot. La întoarcerea de la studii, a înființat Seminarul Teologic din Balamand, Liban, pe care l-a condus în perioada 1961-1966.

În anul 1961 a fost hirotonit episcop vicar patriarhal, apoi, în anul 1970, Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei l-a ales mitropolit de Lattakia (Siria). La 2 iulie 1979 a fost ales Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient.

Părintele Patriarh Ignatie al IV-lea Hazim s-a remarcat printr-o vastă cultură teologică, o grijă permanentă pentru Biserică și a manifestat o largă deschidere pentru dialogul intercreștin și interreligios.

A vizitat România în toamna anului 1996, când, împreună cu Părintele Patriarh Teoctist, a sfințit biserica Sfântul Spiridon Vechi din București, în ziua de sărbătorirea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – 26 octombrie. (Informații oferite de Sectorul Relații Bisericești și Interreligioase al Patriarhiei Române)

La trecerea la cele veșnice a Preafericitului Părinte Patriarh Ignatie al IV-lea Hazim, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei și al Întregului Orient următorul mesaj de condoleanțe:

Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei și al Întregului Orient

Cu profundă durere creștinească, am primit vestea trecerii la cele veșnice a preaiubitului nostru frate în Hristos vrednicul de pomenire Ignatie al IV-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, personalitate marcantă a lumii creștine contemporane.

A fost dăruit de Dumnezeu cu harisme deosebite pentru împlinirea misiunii sfinte de slujitor al lui Hristos, remarcându-se printr-o vastă cultură teologică, o grijă deosebită pentru Biserică și o largă deschidere spre dialog intercreștin și interreligios.

La acest moment de mare pierdere pentru Patriarhia Antiohiei și pentru întreaga Ortodoxie, în numele ierarhilor, preoților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, Vă adresăm frățești condoleanțe, rugând pe Hristos Domnul, Arhiereul Cel Veșnic, să așeze sufletul Patriarhului Ignatie în ceata drepților și să dăruiască alinare și întărire în credință întregului popor ortodox din cuprinsul străvechii Patriarhii a Antiohiei.

Veșnică să-i fie pomenirea!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente