Patriarhii României și Alexandriei, la Palatul Cotroceni

Preafericirea Sa Theodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei și Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române au fost astăzi, 31 octombrie 2011, în vizită la Palatul Cotroceni unde au fost primiți de Președintele României, Traian Băsescu. Delegația Patriarhiei Alexandriei și a Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Președintele țării, au vizitat Biserica Cotroceni închinată Sfinților Mucenici Serghie și Vah, recent reconstruită, după cum informează „Ziarul Lumina”. Alături de cei doi Patriarhi au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Georgios, Mitropolit de Accra, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, la care s-au adăugat clerici români și greci.

„Este pentru mine o mare onoare să primesc doi Patriarhi și delegația care îi însoțește. Faptul că ați dorit să faceți o vizită Președintelui României este o cinste pentru instituția pe care o reprezint și vă mulțumesc mult”, a spus Președintele României. Preafericitul Patriarh Theodoros al II-lea a mulțumit gazdei române pentru primirea călduroasă și a și-a exprimat, în spiritul relațiilor bune care au existat între Patriarhia Alexandriei și români, gândurile pozitive de colaborare și în vremurile de acum.

„Am ținut neapărat ca înainte să plec, să mă îndrept spre Cairo să vă văd. Patriarhia elenă de la Alexandria există în Egipt de 2.000 de ani, și la faptul că am rezistat atâția ani acolo au contribuit în mare măsură conducătorii României spre care, patriarhii, întotdeauna se îndreptau, și de unde, întotdeauna, primeau ajutor și sprijin, și astfel am reușit să menținem școlile, instituțiile, învățământul ortodox acolo”, a spus PF Theodoros al II-lea. Preafericirea Sa a mai spus că acum susține o acțiune filantropică de ajutoare în 48 de puncte din Africa. „Când mi-ați spus la Sibiu despre dificultățile misionarismului în Africa, mi-l imaginam pe Sfântul Apostol Andrei care a pornit din Dobrogea către toată România”, a răspuns Președintele României.

Daruri reciproce, în numele dragostei frățești

Preafericitul Patriarh Theodoros al II-lea, a oferit din partea Patriarhiei Alexandriei, Președintelui României Ordinul „Sfântului Apostol Marcu”. Președintele țării a fost decorat și de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu medalia „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Preafericitul Daniel a spus că în aceste zile s-au făcut planuri între Biserica Ortodoxă Română și Patriarhia Alexandriei pentru o misiune comună în Africa.

„În primul rând, în plan pastoral, acolo unde sunt comunități de ortodocși români pe care îi ajută Preafericirea Sa Theodoros al II-lea, noi dorim să construim câte o biserică, nu prea mare, dar totuși o biserică românească și de asemenea, dorim să ajutăm, după posibilități, activitatea social-filantropică a Preafericirii Sale în Africa. Situația din Africa seamănă cu cea a Apostolilor de la începutul creștinismului, mii de oameni devin creștini”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Președintele României a mai spus că sprijină inițiativa Patriarhiei Române de a stabili ca data de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie, să fie zi de sărbătoare națională.

„Preafericite Părinte Daniel vreau să vă spun că am luat notă de ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că la anul viitor va fi o realitate. Până la urmă ne-a creștinat Apostolul Andrei și merită să avem o zi de sărbătoare”, a arătat Președintele României. Președintele României a mai spus că statul român are un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.

„Biserica are un mic sprijin din partea Statului, dar întoarce statului înzecit activități sociale de susținere a celor sărmani”, a mai subliniat Președintele țării.

Comentarii Facebook


Știri recente