Patriarhie greco-catolica in Ucraina?

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, i-a cerut Papei Ioan Paul al II-lea sa nu infiinteze o Patriarhie Greco-Catolica in Ucraina, avertizandu-l asupra riscului unei rupturi a relatiilor ecumenice.

Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei a trimis Patriarhilor ortodocsi un document primit de la Vatican, din partea Congregatiei pentru Unitatea Crestinilor, care face referinta la eventuala recunoastere a unei Patriarhii Greco-Catolice ucrainene.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I i-a raspuns primul, respingand documentul respectiv, pe care il considera eronat, confuz, inacceptabil, provocator, si avertizeaza asupra posibilelor consecinte negative ale unei eventuale infiintari a unei Patriarhii Greco-Catolice ucrainene: Va provoca puternice reactii din partea Bisericilor Ortodoxe surori si va pune capat incercarilor de a continua dialogul teologic dintre Biserica Catolica si Bisericile Ortodoxe..

In scrisoarea adresata Papei Ioan Paul II, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Sanctitatea Sa Bartolomeu I afirma ca exista pericolul unei reintoarceri la climatul de ostilitate dintre Biserici care a domnit acum cateva decenii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…