Patriarhia Romana va organiza licitatiile pentru constructia Catedralei Neamului

Patriarhia Romana va lansa, in cursul lunii decembrie, caietul de sarcini necesar licitatiei de proiecte pentru realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, care va fi o constructie a secolului XXI, cu toate facilitatile epocii, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal. Potrivit Inaltului ierarh, catedrala va avea aproximativ 90 de metri lungime si 75 de metri inaltime, o capacitate de 5.000-6.000 de locuri, va fi inconjurata de un spatiu verde si va fi reprezentativa pentru crestinismul ortodox de doua mii de ani si pentru acest inceput de mileniu.

Municipalitatea a alocat Patriarhiei un teren cu o suprafata totala de 4,1 hectare, constructia locasului de cult ocupand 3,5 hectare. Catedrala urmeaza sa fie construita pe Bulevardul Unirii, intre Piata Unirii si Piata Alba Iulia, in proiectul de executie a lucrarilor fiind inclusa si reabilitarea sediului Bibliotecii Nationale. Realizarea acestui proiect a fost estimata la aproximativ 200 milioane de dolari, atit pentru constructia locasului sfant, cat si pentru amenajarea unei piete, in jurul acestei constructii.

Desi a ezitat sa precizeze suma colectata in contul special al Patriarhiei Romane infiintat in acest scop, PS Vincentiu – care afirma ca nu se considera a fi pesimist – a declarat aceasta suma este mult peste asteptarile sale. Prea Sfintitul Episcop Vincentiu a explicat ca cea mai mare parte a banilor provine din donatii in lei si in valuta ale unor persoane fizice, dar ca au fost si firme care au contribuit financiar.

Credinciosii nostri s-au aratat deosebit de darnici. Celor care se opun ridicarii acestei constructii le-as raspunde ca Romania nu este o tara foarte saraca, asa cum s-a spus, ci o tara cu oameni saraciti si care a fost prost guvernata. Romania isi poate permite sa faca o asemenea catedrala, a spus P.S. Episcop Vincentiu Ploiesteanul.

El a adaugat ca, in mare parte, toate cele peste o mie de biserici construite in Romania au fost ridicate prin bunavointa credinciosilor si ca acelasi lucru se va intampla si in cazul de fata. P.S. Vincentiu a mai spus ca Biserica Ortodoxa are in vedere si obtinerea unor bunuri care i-au apartinut si care au fost confiscate in perioada comunista.

Estimam ca aceasta catedrala va fi gata in aproximativ cinci ani, a conchis P.S. Vincentiu. Potrivit acestuia, cea mai mare catedrala din Romania este, in momentul de fata, cea de la Tirgu Mures.

Consilierii municipali bucuresteni au adoptat, in sedinta de joi, in prezenta Prea Sfintitului Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, proiectul de urbanism pentru realizarea Catedralei Mantuirii Neamului.

Ideea inaltarii unui lacas de cult reprezentativ pentru poporul roman a fost pusa prima data in anul 1887, dupa cucerirea Independentei de stat, proclamarea regatului, in anul 1881, si recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, in 1885. Dupa primul razboi mondial si desavarsirea unitatii de stat a Romaniei, in 1918, Patriarhul Miron Cristea a reluat ideea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, in anul 1929, stabilind ca amplasament Piata Unirii, unde a si pus piatra de temelie a acestei catedrale.

In februarie 1999, Patriarhul B.O.R., Prea Fericitul Parinte Teoctist a sfintit si a pus, ca piatra de temelie, tot in acest loc, o cruce, stropind zidurile viitoarei catedrale cu agheazma si ungand crucea cu Sfantul si Marele Mir.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente