Patriarhia Română, slujitoare a valorilor creștine și a identității naționale

Contextul istoric al ridicării la rangul de Patriarhat a Bisericii noastre a fost unul favorabil, îndreptățit de așteptările credincioșilor și ale ierarhiei sale. În cei 85 de ani de Patriarhat, Biserica Ortodoxă Română a slujit neîntrerupt valorile creștine și identitatea națională, fiind alături de români în perioadele grele.

Părintele conf. dr. Mihai Săsăujan, profesor al Facultății de Teologie din București a prezentat contextul istoric în care s-a petrecut evenimentul ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie: „ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie în 1925, reprezintă în mod evident un moment fundamental în istoria vieții Bisericii noastre. Acest eveniment a avut loc în contextul unificării politice de stat de la 1 decembrie 1918. Pe fondul constituirii Statului național Român modern s-a putut ajunge la acest proces de unificare bisericească.’

Toți Părinții Patriarhi care s-au succedat la conducerea Bisericii Ortodoxe Române, au slujit în primul rând celor pe care i-au păstorit. Biserica nu a dus niciodată lipsă de oameni vrednici și de păstori devotați: „Miron Cristea a fost primul patriarh care a fost printre alții inițiator al proiectului construirii unei catedrale aici în București. Patriarhul Nicodim Munteanu a încercat să își orienteze activitatea sa pe misiunea culturală teologică a bisericii. Patriarhul Justinian a trebuit să găsească soluția unei strategii diplomatice bisericești de supraviețuire a Bisericii Ortodoxe Române în condiții extrem de grele […] Justin Moisescu a fost preocupat de ridicarea nivelului cultural al clerului său. Patriarhul Teoctist a fost cel care a păstorit încă o perioadă de timp, în anii triști de dominație politică comunistă, dar a reușit să ofere un nou profil bisericii noastre după revoluția din 1989, împotriva regimului comunist, reușind să reactiveze numeroasele Eparhii, Arhiepiscopii sau Mitropolii care au fost desființate în timpul regimului politic anterior” a declarat părintele Mihai Săsăujan pentru TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente