Patriarhia Română reprezentată la Congresul de teologie de la Volos-Grecia

Patriarhia Română este reprezentată la Congresul de teologie de la Volos din Grecia care se desfășoară în perioada 20-25 august 2012.

Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale: „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o delegație a Bisericii Ortodoxe Române condusă de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal participă în aceste zile la Volos (Grecia) în Mitropolia de Dimitriada și Almyrou la un congres de teologie cu tema Pelerinajul în Elada și în țările ortodoxe la care participă reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe din Rusia, Serbia, România, Bulgaria, Grecia și Cipru. Luni, 20 august, la Primăria din Volos delegațiile bisericilor ortodoxe au fost primite de către primarul localității și de alte autorități. În numele tuturor bisericilor ortodoxe reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse, Episcopul Tihon, a adresat un cuvânt de mulțumire primarului localității și celorlalte autorități pentru primirea călduroasă. În cuvântul pe care l-a rostit în sala de protocol a primăriei primarul localității a amintit principalele momente ale istoriei localității, dar și a zonei Magnezia din Tesalia Greciei”.

A doua zi, la Mitropolia de Dimitriada și Almyrou din Volos au început lucrările congresului, a mai precizat Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei: „Au participat delegațiile celor șase biserici ortodoxe, autorități locale, senatori, profesori, teologi, invitați, reprezentanți ai unor agenții de turism și ai agenției de turism Basilica Travel a Patriarhiei Române. În după amiaza aceleași zile la Mănăstirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Mitropolia de Dimitriada și Almyrou s-a oficiat slujba Vecerniei care a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul pe care l-a rostit Preasfinția Sa la sfârșitul slujbei a amintit de relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu Biserica Greciei și a subliniat faptul că începând cu anul 1996, mai întâi în Moldova și apoi în ultimii ani la București, moaștele unor sfinți sau odoare sfinte din Grecia, așa cum a fost și Brâul Maicii Domnului sau Capul Sfântului Andrei, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și alte sfinte moaște, au fost aduse pentru binecuvântarea credincioșilor în România în pelerinajele care au avut loc cu prilejul sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași sau a Sfântului Dimitrie cel Nou la București”.

De asemenea, „în seara zilei de miercuri, 22 august, Delegația Bisericii Ortodoxe Române a participat alături de celelalte delegații ale bisericilor ortodoxe la slujba hramului Mănăstirii Kato Xenias, acolo unde se află o parte din Brâul Maicii Domnului adus cu ani în urmă în pelerinaj în România la Iași. Au slujit toți ierarhii care reprezintă bisericile ortodoxe participante la congres și clerici din Grecia. Totodată, au participat câteva mii de credincioși care au asistat la slujba Privegherii ce s-a încheiat cu Slujba Prohodului Maicii Domnului. Astăzi, 23 august, s-a oficiat Sfânta Liturghie de către aceiași ierarhi, iar Episcopul Tihon reprezentând Biserica Ortodoxă Rusă a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. În seara zilei de 23 august 2012, de la orele 18:00, este prevăzută o întâlnire cu presa la primăria din Volos și astfel lucrările acestei întâlniri cu participarea delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Rusă, Sârbă, Română, Bulgară, Greacă și Cipriotă continuă”.

Conform Preacuviosului Părinte Timotei Aioanei în cadrul lucrărilor congresului accentul se pune „pe importanța întăririi comuniunii între bisericile ortodoxe, a realizării pelerinajelor în Grecia, dar și în celelalte țări, deoarece fiecare biserică are oferta ei și astfel s-au schimbat programe de pelerinaje. Totodată, Mitropolitul de Dimitriada și Almyrou a propus o întâlnire pe viitor a clericilor și tinerilor din aceste biserici participante la acest congres, oferind posibilitatea găzduirii gratuite timp de o săptămână”.

Lucrările congresului se vor încheia sâmbătă, 25 august 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente